Fängelse för falsk gåva till tiggare

Uppdaterad
Publicerad

En man i Sjöbo som försökt sätta dit en tiggare för stöld döms till fyra månaders fängelse.

I själva verket stal mannen själv en surfplatta från sin dotters förskola och gav den till tiggaren som satt utanför Konsum i Sjöbo. Sedan ringde han polisen och anmälde kvinnan för stöld. Bilder från övervakningskameran visar hela händelseförloppet.

Tingsrätten i Ystad dömer mannen både för stöld och falsk angivelse.

– Tingsrätten ser allvarligt på att han utnyttjat en kvinna sin redan befinner sig i en utsatt situation, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

Händelsen utspelade sig i mitten av augusti. När polisen kom till platsen och kroppsvisiterade kvinnan upptäckte de att hon hade den stulna surfplattan på sig, men hon hävdade att en man med ett barn gett den till henne.

Mannen själv som ringde

Polisens utredare bad om att få tillgång till butikens övervakningskamera och kunde där se hur en man med ett barn gick fram till kvinnan och gav henne stöldgodset.

Mannen kunde identifieras och hämtades till förhör. Han erkände att det var han som stulit surfplattan från sin sons förskola, men sedan ”drabbats av ånger och därför snabbt velat avhända sig godset”.

34-åringen ändrade sedan sin historia och menade att han hittade surfplattan i dotterns väska. Den historien tror dock inte tingsrätten på.

Ses inte som hatbrott

Tingsrätten konstaterar att omständigheterma är försvårande eftersom han utnyttjat hennes skyddslösa ställning.

Däremot anser inte rätten att det är bevisat att 34-åringen haft hatbrottsmotiv.

Mathias Larsson konstaterar dock att brott mot EU-migranter blir allt vanligare.

– Och i många fall börjar de likna hatbrott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.