Här utbildas nya fibertekniker

Publicerad

Målen för den skånska bredbandsutbyggnaden högt satta – och nu skriker branschen efter personal. Sydnytt har besökt gymnasiet där man nu lagt om utbildningen för att utbilda eleverna till fibertekniker.

Det är lektion för eleverna på El- och energiprogrammet på Fria Läroverken i Malmö. De labbar i två kurser samtidigt, ettor och tvåor blandat.

Läraren Håkan Sandblad växlar mellan att föreläsa om hur installationer ska dokumenteras ute hos kunderna, och att hasta runt bland eleverna som kommit olika långt med sina elektroniklabbar.

Ett kretskort verkar inte vilja fungera, och det visar sig att det förmodligen är en resistor som brunnit.

Hela poängen med yrkesutbildingarna är ju att eleverna ska få jobb – men det har det varit lite så där med. Det har till och med varit svårt att få ut dem på praktik.

Ny inriktning

Men nu har man ändrat inriktning, mer mot installation av bredbandsfiber.

– Vi har lagt till framför allt kommunikationsnätskurserna, där de lär sig om hur näten ska byggas rent fysiskt, förklarar läraren Håkan Sandblad.

Han tror att det är just det som är nyckeln till arbetsmarknaden.

– Just byggandet – och hur man bygger upp strukturer och hur man underhåller det – det är det vi har lagt till, vilket gör att vi tror att kommer att bli anställningsbara som just fibertekniker eller teletekniker, säger han.

Det är nya kunskaper som krävs, och man är precis på gång att köpa in en så kallad fibersvets för att kunna öva handgreppen på skolan.

– Då är det lite speciellt för då är det tunna glastrådar som man lägger ute i backen, och sedan ska de ju kopplas ihop så att man kommer åt den här glasfibern. Och då ska den svetsas in till kontakter och sådant så man kan koppla in sin utrustning, förklarar läraren Håkan Sandblad.

Anställningsbehov i fiberföretag

Nu är det företagen som lägger fiber som man riktar in sig mot.

– De företagen kommer ju att ha ett anställningsbehov, dels med tanke på utbyggnaden av bredband som sker i dag med fiber och liknande, dels på grund av åldersstrukturen i företagen, där det är många som kommer att gå i pension framöver, säger Håkan Sandblad.

Han märker att söktrycket inför hösten har ökat, och tror det beror på att man gjort om utbildningen.

– Jag hoppas ju att när de här går ut så står arbetsgivarna i kö och vill anställa dem, säger läraren Håkan Sandblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.