Foto: SVT

Åk tidsmaskin till 1100-talets Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I flera hundra år styrdes Danmark från en borg på södra Själland. I mitten av sextonhundratalet förstördes den av svenskar. Nu har borgen rustats igen – men inte med kanoner, utan med surfplattor .

Borgruinen är vackert belägen mitt i centrum i Vordingborg på södra Själland. Utsikten härifrån är hänförande. Den första borgen byggdes redan på 1100-talet, men den hade sin storhetstid under tretton- och fjortonhundratalen.

140 miljoner danska kronor har nu satsats på att restaurera området, som är lika stort som åtta fotbollsplaner. Man hoppas på 60 000 besökare om året.  Vallgraven har grävts ut och för första gången på 400 år finns det nu vatten i den.

Forntid med modern teknik

Men det mest anmärkningsvärda är förmodligen att man kombinerar forntid med den allra modernaste tekniken. Besökarna får låna en surfplatta, som de tar med sig till de olika begivenheterna.

Det har också byggts ett helt nytt museum med ultramodern teknik. Och svenskinslagen är många till exempel ett sigill från Helsingborg 1341 och skelett från brandskattningen av Visby 1361 Den genomfördes av Valdemar Atterdag, som styrde Danmark från borgen i Vordingborg.

Borgen tappade så småningom betydelse när makten flyttades till Köpenhamn och Öresundsområdet, och i mitten av sextonhundratalet förstördes den slutgiltigt av svenskar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.