Ny satsning för att förhindra stroke

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av äldre personer skulle slippa få stroke om man i tidigt upptäckte att de har hjärtflimmer.

För att spåra detta i tid gör sjuksköterskor i Osby hembesök hos alla över 75 år och tar EKG.

Äldre personer som har hjärtflimmer löper stor risk att få en stroke. Men många går omkring med förmaksflimmer utan att märka det alls.

– Det kan vara personer som inte har hemsjukvård eller besöker vårdcentral regelbundet. Det mår bra helt enkelt, men kan gå omkring med en tickande bomb, säger Magnus Esbjörnsson, neurolog vid Hässleholms sjukhus.

En stroke som orsakas av hjärtflimmer drabbar nämligen personen väldigt hårt.

– Dödligheten är större och det är fler som behöver särskilt boende efter sin stroke, säger Magnus Esbjörnsson.

Kombinerade hembesök med EKG

Läkare på Hässleholms sjukhus insåg att den här gruppen kan vara omfattande. Men så kom de på att distriktssjuksköterskor redan gör en del hembesök och om de i samma veva tog ett EKG, skulle stora grupper äldre kunna screenas.

Inger Holmgren är distriktssköterska i Osby och en av dem som gör hembesök hos kommunens äldre. Tre minuter tar det att göra ett EKG och sedan skickas informationen till Hässleholms sjukhus för analys.

– Det är en förmån att få åka hem till personer och kanske förhindra det stora lidande som det skulle innebära för dem med en stroke, säger hon.

”Det är fantastiskt”

Den här dagen är hon hemma hos John-Eve Reimer. Han är i god fysisk form och hade nog inte undersökt sig annars.

– Det är fantastiskt att få göra detta i sitt hem, säger han

Hittills har cirka 800 personer i Osby, Hässleholm, Simrishamn undersökts och 22 fall av hjärtflimmer har upptäckts. Det låter inte så mycket, men hade personerna drabbats av stroke hade det kostat samhället 2,5 miljoner kronor per patient.

Nu kan de istället få blodförtunnande medicin och leva säkert.

Hoppas på fler

Neurolog Magnus Esbjörnsson, som tagit initiativet till screeningen av förmaksflimmer, hoppas nu att fler kommuner ska följa detta exempel.

– Det skulle kunna bespara många människor stort lidande, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.