Havfruen flyttar till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Den lille havfrue i Köpenhamn har blivit utsatt för vandalisering och måste nu flyttas till Malmö. Statyn kommer att placeras i Västra hamnen redan ikväll.

Den här artikeln publicerades den 1 april 2015 som ett aprilskämt.

I över hundra år har  Edvard Eriksens Den lille havfrue vakat över inloppet till hamnen i Köpenhamn.

Den har lockat många turister varje år, men på grund av vandalisering har Köpenhamns hamnkontor beslutat att statyn inte längre kan stå kvar där.

– Det är riktigt, statyn har varit utsatt för vandalisering och tappat sitt huvud, säger Lone Stenbrud på Köpenhamns hamnkontor.

Hamnen där statyn står kommer också att renoveras så det kommer bli svårt för turisterna att komma fram.

– Vi fick veta att den världsberömda statyn kommer att flyttas och då tyckte vi att det kunde vara en god idé att flytta den hit till Västra hamnen i Malmö istället, säger Jan Bergfelt, ordförande för Malmö förskönings- och planteringsförening.

– Det tycker vi är en bra idé, alla är välkomna till Sverige, säger Lone Stenbrud på Köpenhamns hamnkontor.

När kan den vara på plats?

– Vi har fått veta att flyttningen är på gång och tror att den kan vara på plats redan klockan 22 ikväll, säger Jan Bergfelt, ordförande Jan Bergfelt, ordförande för Malmö förskönings- och planteringsförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.