Havfruen var ett aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

För den som inte redan förstått det kan SVT nu avslöja att den lille havfrue inte flyttar från Köpenhamn till Malmö. Det var ett aprilskämt.

Under dagen har skämtet fått genomslag på sociala medier. ”Jättekul. Gick stenhårt på det”, skrev en person på facebook. Men de allra flesta tittare och läsare verkar ha förstått att nyheten var ett aprilskämt.

Bilderna där havfruen monteras bort från sin plats vid Langelinie i Köpenhamn är hämtade ut SVT-arkivet från 1998. Då sågade en konstnär av huvudet med en bågfil.

Skådespelare

Den danska kvinna som i inslaget spelar Lone Stenbrud och arbetar för Köpenhamns hamnkontor är egentligen bildproducent på danska TV2 Lorry. Men Jan Bergfeldt, ordförande för Malmö förskönings- och planteringsförening, spelar sig själv.

– Det är en seriös förening, men ordföranden kände att han kunde bjuda till i det här sammanhanget, säger Per-Olov Nilsson, SVTs reporter som stod bakom inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.