Havsdöden breder ut sig

Uppdaterad
Publicerad

De syrefria bottnarna i Östersjön fortsätter att breda ut sig. Nästan hälften av bottnarna i Östersjön är nu helt eller nästan helt syrefria.

Vi har fått följa med forskningsfartyget Aranda ut på Östersjön. Ombord finns fem provtagare från SMHI som ska göra mätningar på en lång rad platser runt om i Östersjön.

De är ute en gång i månaden året runt. Vissa prover analyseras ombord, andra tas med hem för analys.

– Det är jättebra att vi är ute och tar prover hela tiden så man kan se hur det förändrar sig. Får man in mycket data så går det att följa utvecklingen, säger expeditionsledaren Annar-Kerstin Thell.

Småskvättar syrerikt vatten

Förhållandena i Östersjön är mycket speciella, den låga omsättningen på vatten gör att havet blir känsligt för övergödning och de syrefria bottnarna breder ut sig. Det krävs hela tiden nya inflöden för att situationen inte ska bli värre.

– Vi kan se att det kommit in lite småskvättar med frisk syrerikt vatten till Bornholmsbassängen, säger Anna-Kerstin Thell när hon analyserar proverna.

Men vinterns inflöden till djupområdena kring Bornholm är knappast tillräckliga för att ge nåt större avtryck.

De senaste årtiondena har hela tiden allt större områden blivit helt eller så gott som helt syrefria. Sammantaget har nästan hälften av bottnarna i Östersjön inget eller nästan inget syre.

”Allvarligt”

– Jag blir ledsen av att det förmodligen är på grund av människans utsläpp från avlopp, jordbruk och industrier, säger Daniel Bergman-Sjöstrand, provtagare på SMHI.

Det är svårt att påverka hur mycket vatten som rinner in i Östersjön, i alla fall på kort sikt, och när det gäller övergödningen så görs det en hel del försök att minska utsläppen.

– Det säger sig självt. Det är svårt för växter och djur som behöver syre att leva där det inte finns något syre. Det talar lite för sig självt, och det är ganska stora områden. Så jag skulle säga att det är allvarligt, säger Daniel Bergman-Sjöstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.