Foto: SVT

Hélen fick vänta fyra dygn på sitt kejsarsnitt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ställdes 39 operationer in på Kvinnokliniken på SUS i Malmö.

En av dem som drabbades var gravida Hélen Axelsson, som hörde av sig efter Sydnytts inslag igår om inställda operationer på kliniken.

Vid tre tillfällen förberedde Hélen Axelsson sig för kejsarsnitt, men varje gång ställdes operationen in. I sista stund. Brist på narkosläkare var den förklaring hon fick.

Hélen Axelssons första förlossning var komplicerad. När dottern Leila föddes för fem år sedan slutade det med ett akut kejsarsnitt.

Inför Hélens andra förlossning nu i december hade hon beskrivit sin oro och fått besked att kejsarsnitt fanns som ett alternativ.

– Jag var ju jättenervös, sen var det ju ändå en säkerhet att veta att funkar inte detta så får jag ett kejsarsnitt i stort sett direkt, vilket var lovat. Men så blev det ju inte, säger Hélen Axelsson till Sydnytt.  

Blir först igångsatt

Hélene kommer in till Kvinnokliniken på SUS i Malmö på torsdagen den 18 december. Till en början blir hon igångsatt för att i första hand kunna genomföra en vaginal förlossning.

Värkarna startar men avtar och hon erbjuds kejsarnsitt under fredagen.

– Sköterskorna kommer in och pratar med mig och gav mig decifisionmedel som jag skulle gå in och duscha i, och det fick jag gå in och göra. Vi trodde ju att det skulle hända men då förklarade de att det inte fanns några narkosläkare och att de läkarna som var där hade jour och de måste prioritera andra, fortsätter Hélen.

Kejsarsnittet ställs in tre gånger

Dagen efter förbereds ännu en operation, men strax innan får Hélen samma besked. Operationen inställd.

På söndagen bokas det tredje operationstillfället och både hon och personalen tror att kejsarsnittet nu ska bli av.

– Jag blev ju förberedd med kateter och så kommer de efter fem minuter och säger, tyvärr, det blir inget, de har fått gå vidare till någon annan, säger Hélen Axelsson.

Till slut kom Tilda ut

På den avdelning som ansvarar för att bemanna Kvinnokliniken med narkospersonal kan verskamhetscehfen inte uttala sig om hur det såg ut den aktuella perioden eller om Hélens fall, men ansvarig chef säger att det ibland kan uppstå brist på personal.

Först på det fjärde försöket blev kejsarsnittet av och Hélen Axelssons dotter Tilda kunde komma till världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.