Satsning på billiga lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästers tillval driver upp hyrorna. Men nu ska Helsingborgshem delvis sätta stopp för det. Ett pilotprojekt ska nu sättas igång. Målet är att hålla nere hyran i tusen lägenheter i det kommunala bostadstadsbeståndet.

Det handlar om tillval som tvättmaskin i lägenheten, lyxigare material och inglasad balkong. Varje gång en hyresgäst väljer något sådant höjs hyran i motsvarande grad. På sikt blir de billiga lägenheterna färre. Men nu sätter alltså Helsingborgshem igång ett pilotprojekt med 50 lägenheter.

Satsar på basboende

– Nu fokuserar vi på det här, som vi kallar basboende. Tillsammans med Hyresgästföreningen tittar vi på hur vi över tid kan värna om den låga hyran, säger Charlotta Albertsson, marknadschef på Helsingborgshem.

Om försöket slår väl ut blir det ännu fler baslägenheter. Målet är att 1 000 lägenheter i Helsingborgshems bestånd ska vara av det här slaget.

Tusen lägenheter på sikt

– Där ska vi kunna kontrollera att hyran fortsätter att vara låg. Det är en balansgång mellan människor som vill att vi investerar och andra som vill ha lite enklare standard och lägre hyra. Vi tror att ungefär tusen sådana här lägenheter behövs på sikt, säger Charlotta Albertsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.