Helsingborgare misstänks för grova övergrepp över nätet

Publicerad

En man i 20-årsåldern i Helsingborg har åtalats, misstänkt för sexuella övergrepp mot 18 flickor, 9-16 år gamla. Alla övergreppen ska ha skett över internet.

Den omfattande utredningen började redani mars 2013 efter att en flicka i Östergötland gjorde en polisanmälan om övergrepp som ska ha skett över nätet. I början 2014 flyttades utredningen till Helsingborg där mannen är bosatt.

I februari slog polisen till mot mannens bostad och hittade då hundratals barnpornografiska bilder och ett flertal filmer i mannen dator.

Efter att ha gått igenom chattloggar på datorn fattade polisen misstankar om att mannen ska ha haft kontakt med flera minderåriga flickor runt om i landet.

Övergrepp över nätet

I kontakten med flickorna ska han ha förmått dem att posera framför en webbkamera. Han misstänks nu för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Ingen av de 18 utsatta flickorna har träffat mannen, istället har alla misstänkta övergrepp skett över nätet.

Flera av de brott som mannen nu åtalas för ska ha begåtts under den pågående utredningen.

– Varför det tog så lång tid kan jag inte svara på, säger kammaråklagare Per-Axel Rosén som tog över utredningen från Östergötland i början av  2014.

– Det är olyckligt att man inte hittade gärningsmannen tidigare och kunnat avbyta hans brotslighet.

Kan finnas fler brottsoffer

Samtidigt menar Per-Axel Rosén att den här typen av brottlighet är särskilt komplicerad att utreda eftersom de digitala avtrycken inte alltid finns kvar.

– Uppgifter lagras inte hur länge som helst, det gör att det kan vara svårt att utreda, säger Per-Axel Rosén.

Rättegången vid Helsinborgs tingsrätt började i förra veckan och väntas pågå under 19 dagar.

Trots att det är en omfattande utredning tror åklagaren att det kan finnas fler brottsoffer.

– Vi har försökt att identifiera fler brottsoffer men inte lyckats, säger åklagare Per-Axel Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.