Brister i hemkunskap oroar

Publicerad

– Det är bra att lära sig laga mat så man kan när man ska flytta hemifrån.

Det säger Ellen Sirén, som går i årskurs 6 på Kunskapsskolan i Helsingborg. Det är första terminen hon och hennes klasskamrater tillbringar i hemkunskapsköket och idag lär de sig att göra soppa och scones.

På flera andra skolor har teori fått ersätta de praktiska momenten i hemkunskap, vilket leder till att eleverna inte får det praktiska handlaget. På andra skolor förväntas föräldrarna köpa råvaror och lära barnen hemma hur de praktiskt ska bete sig i ett kök.

Viktigt ämne

– Det här ämnet ska uppmuntra dem till att lära sig laga mat och baka och få dem medvetna om vad näring och kvalitet är, säger Alice Cederholm, som är lärare i Hem- och konsumentkunskap på Kunskapsskolan i Helsingborg.

Hon har många års erfarenhet och är behörig lärare i ämnet men på många andra skolor ser det inte ut så. På friskolorna är bara 10% av lärarna behöriga och på de kommunala 30%.

Ur ett folkhälsoperspektiv är det olyckligt att så många som undervisar i det här ämnet inte är behöriga.

– Vi som är utbildade är uppdaterade och pålästa och vi överför våra kunskaper på eleverna, säger Alice Cederholm.

Hon visar eleverna hur de ska handskas med en vass kniv i köket innan de ska skära grönsakerna och går sedan och tvättar händerna innan de sätter igång med köksbestyren.

Risk för övervikt

Några elever är vana vid att hjälpa till i köket hemma, att laga mat och baka men långt ifrån alla. Det är inte självklart att föräldrarna kan lära ut hemma det eleverna behöver lära sig, lika lite som det är självklart att föräldrarna är duktiga på matte eller engelska.

– Jag vill ge barnen bra matvanor så de inte går och står och äter hela tiden. Då får vi överviktsproblem, säger Alcie Cederholm. Hon vill också få barnen att läsa innehållsförteckningar så de lära sig vad det är för tillsatser som finns livsmedel de köper.

Vett och etikett

Det har blivit dags för de unga kockarna och bagarna att smaka på sin egen mat. Alice Cederholm förklarar var skeden ska ligga när man äter soppa och att det är viktigt att de lär sig lite vett och etikett ifall de blir bjudna på Nobelmiddagen senare i livet.

– Skeden ska alltid ligga till höger även om man är vänsterhänt, säger Alice och barnen lyssnar innan de börjar äta ur sina sopptallrikar.

Elias Freij smakar på sin soppa och när jag frågar honom vilket betyg den får på en skala från ett till fem svarar han:

– Det blir en tia. Så god är den, säger Elias och hans klasskamrater bredvid instämmer.

– Jätte gott!

HÖR AV DIG TILL OSS!

Vad tycker du själv om hem- och konsumentkunskap? Hur funderar undervisningen på din eller dina barns skola?

Maila till vår reporter gunilla.fritze@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.