Fyra av tio hemlösa i Malmö är barn. Flera av dem får nu bo i Disponentvillan i Arlöv.

Hemlösa familjer flyttar in i Disponentvillan

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av alla hemlösa i Malmö utgörs av fattiga barnfamiljer. Idag presenterades ett unikt tillfälligt boende i Arlöv anpassat just för barnfamiljer.

Fyra av tio hemlösa i Malmö är barn. 467 malmöbarn har enligt den senaste siffran inte ett eget hem att vakna upp i. Orsaken är fattigdom kombinerad med den skriande bostadsbristen.

Och det här märks på S:ta Marias utlämningsställe av skänkta käder. Ansvariga Irén Kondic säger att hon har märkt att gruppen hemlösa barnfamiljer ökat.

– Och på grund av detta har vi tvingats utöka klädförrådet, säger hon.

I kalla siffror innebär detta att 360 individer år 2010 har i år ökat till 714 hemlösa i barnfamiljer.

Och på grund av denna galopperande hemlöshet bland fattiga barnfamiljer gick den kommunala processen när de upptäckte den tomma Disponentvillan i Arlöv mycket snabbt.

Första i sitt slag

Missbrukare och människor med psykisk ohälsa har redan en del boenden men det här är det första boendet av detta slag i Malmöområdet. Skapat enbart för familjer som inte har något annat problem än att de är fattiga.

Kommunalrådet för Vård och Omsorg i Malmö Carina Nilsson menar att denna villa, som kan komma att ge boende åt ett hundratal individer, är ett viktigt tillskott i kampen mot hemlösheten. Dessutom ställer MKB hundra bostäder till förfogande för just denna grupp.

I det pampiga huset ska 19 familjer få den trygghet som barnen behöver. Och fyra heltidsanställda kommer att ge stöd i sökandet av ett långsiktigt boende. För detta har också ett datorrum utsetts.

Barnen ska känna sig trygga

– Det är meningen att de i lugn och ro och med trygghet för barnen ska kunna söka ett långsiktigt boende där det kan fortsätta med sina liv, säger den samordnande socialsekreteraren Liselott Lundberg.

På S:ta Maria Kyrka i Möllevången packar till slut sexårige Salih och hans farmor ner de skänkta kläder som de har behov av. Hans syriska familj består av fem personer som alla bor i samma rum och han säger att han inte trivs. Men idag  hittade han i alla fall något som gjorde honom glad, ett dragspel.

– Ja det är fint, säger  Salih Walid Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.