Hennes pengar stals hos polisen

Uppdaterad
Publicerad

MALMÖ | Efter en brand i hennes lägenhet i Malmö fördes Eva bort medvetslös. Pengar hon gömt i bokhyllan togs om hand av polisens brandtekniker för att förvaras tryggt hos polisen. När Eva särbo skulle hämta ut pengarna saknades nästan 40 000 kronor.

Eva hade blivit ett av många offer för stölderna inom polisen. Ett stort problem som ikväll uppmärksammas av SVT:s Uppdrag granskning.

Evas pengar låstes in i ett kassaskåp hos inre befäl på kriminaljouren.

Bara chefer hade tillgång till skåpet som kräver både kort och kod. Och av polisens dokumentation framgår tydligt hur två poliser kontrollräknat, id-märkt, förseglat och låst in Evas pengar.

Trots det var de alltså borta.

– Jag tyckte det var skamligt. Man har ju växt upp med att det är de, polisen alltså, som ska hjälpa och inte stjälpa, säger Eva.

Malmö-polisen anmälde sig själva efter att Eva pengar försvunnit. En internutredning inleddes och flera personer förhördes – men pengarna kom aldrig till rätta.

Därför betalade Rikspolisstyrelsen ut ersättning till henne för det som kallas ?förkomna kontanter? uppgick till 39 500 kronor.

– Det här är en sak som jag tänker ta upp med riksåklagaren för att se om rutinerna kan förändras och om åklagarmyndigheten har skäl att förändra sina rutiner utifrån det som visas i programet, säger rikspolischefen Bengt Svenson.

Uppdrag granskning sänds under onsdagskvällen i SVT1 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.