Hittade gammal flaskpost – då dök ägaren plötsligt upp

Uppdaterad
Publicerad

Olle Åkesson och Axel Jörgensen brukar fiska krabbor i Råås hamn utanför Helsingborg och nyligen hittade killarna en flaskpost. När SVT var där för att titta på brevet från 1951 hittade killarna ännu en flaskpost – och vips dök ägaren upp.

Olle Åkesson och Axel Jörgensen har tur när det gäller att hitta riktigt gammal flaskpost. För ett par dagar sedan hittade man ett brev från 1951.

– Jag såg flaskan bredvid några andra som fiskade, säger Olle Åkesson som sa till sin kompis Axel Jörgensen att plocka upp den.

Axel Jörgensen läser brevet genom flaskan, eftersom han och Olle Åkesson inte vill ha sönder lappen genom att försöka ta ut den.

Budskap på danska

Budskapet som är skrivet på danska, kommer knappast från någon förtvivlad strandsatt på en öde ö.

– Hej, dette är ett brev fra 1951 .....MVH Tak. Anna, Michelle, Bertil & Fredolin, läser Axel.

– Det här är inte som i en tecknad film ett rop på hjälp, det är nog ett tackbrev, säger Olle Åkesson.

Fyndet gjordes för några dagar sedan men när SVT kommer på besök hittar killarna en ny flaskpost. I en stor cocacolaflaska av plast ligger en lapp ordentligt daterad 1993, som pojkarna direkt läser.

– Jag är en nioårig pojke, läser Axel i början av brevet.

Det är ett fint textat meddelande av pojken som för 21 år sedan informerade om både namn, adress och telefonnummer. Lappletarna kontaktar direkt brevskrivaren som kommer till hamnen medan SVT:s team fortfarande är kvar.

Skiner upp

Pojkarna går emot honom när han kommer från bilen och han skiner upp när han ser flaskan som han för 21 år sedan kastade från färjan över sundet.

– Tänk att den kan hålla så länge, säger Dennis Ljung. Jag hoppades att någon inom några månader skulle hitta den och kontakta mig.

Han berättar att det var hans farfar som en gång inspirerade honom till att posta flaskor på havet.

– Och nu ska jag lära mina barn detta, säger Dennis Ljung leende innan han lämnar med flaskan under armen.

Bevarad hemlighet?

Men den 63 år gamla flaskposten i den första flaskan då? Ja, den hemligheten kanske för alltid kommer att vara förborgad.

– Vi hoppas att någon kanske kan kontakta oss, nu när det kommit ut i tidningar och TV, säger Axel Jörgensen.

– Om nu någon är i livet, säger Olle Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.