HMS Visborg skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska HMS Visborg bli ett med kretsloppet. Inom kort börjar arbetet med att återvinna marinens tidigare flaggskepp.

I närmare 40 år var HMS Visborg, byggt som ett toppmodernt minfartyg, kustflottans stolthet. Nu töms fartyget på saker och inom kort påbörjar Stena Recycling arbetet med att plocka isär henne. Svårast att hantera är isoleringsmaterialet asbest – det enda som inte kan återanvinnas från fartyget.

– Vi är jätteglada att vi får visa att det här går att göra på ett miljöriktigt enligt de lagar och krav som vi har i Sverige, säger Ann-Charlotte Ramström, filialchef på Stena Recycling.

I september ska hela fartyget på nära 2600 ton vara nedmonterat och klart. Med i arbetet är Nils Jonasson. I dag är han regionchef på Stena Recycling, men han  besökte fartyget flera gånger under sin tid som officer.

– Det är lite dubbla känslor. Hon har tjänstgjort så många år och funkat i den funktionen, men samtidigt så känns det bra också. Vi vet att det här kommer att återanvändas på ett miljöriktigt sätt och kommer tillbaka till kretsloppet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.