Enskilda brunnar innehåller bly. Foto: SVT

Höga blyhalter i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Anmärkningsvärt höga halterna av bly har upptäckts enskilda brunnar i trakten av Maglasäte, Höörs kommun. Resultaten är överraskande.

De berörda fastigheterna ligger i eller nära Björkåsen och har fastighetsbeteckningen Maglasäte eller Lillasäte. Sammanlagt har 62 dricksvattenprover analyserats. Halterna av bly har visat sig vara anmärkningsvärt höga i flera av proverna. De som är drabbade är informerade.

– Höga blyhalter är inte bra men innebär ingen akut hälsorisk. Däremot påverkar det hjärnans utveckling. Små barn är därför extra känsliga, säger miljö- och byggmyndighetschef Rolf Englesson.

Höga halter i blodet

De berörda har fått lämna blodprov. Av 27 prover visar 14 på halter över 50 mikrogram per liter blod, vilket idag är den vedertagna gräns där det finns anledning att utreda orsaken. Fem prov visar en blyhalt över 100 mikrogram per liter blod.

Nu planeras ytterligare provtagning.

Ger lägre IQ

– Effekten av bly kan mätas som lägre IQ. Men effekten är så liten att den inte syns på individnivå. Det krävs att man jämför stora grupper för att skillnaden ska bli mätbar, säger Håkan Tinnerberg på Arbets- och miljömedicin på Region Skåne, som deltagit i utredningen.

Orsaken utreds

Blyet kommer sannolikt från jord eller berggrund. Att det skulle komma från rörledningar är osannolikt eftersom så pass många fastigheter är drabbade. Det finns heller ingen anledning att misstänka någon förorening i mark orsakad av människan, konstaterar Höörs miljö- och btggmyndighetschef.

Kommunen gör gratis analys av dricksvatten för barnfamiljer: De som tagits på andra platser i kommunen visar inte på förhöjda blyhalter.

I utredningen har Region Skånes avdelning för Arbets- och miljömedicin medverkat. Även Sveriges geologiska undersökning (SGU) deltar i arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.