Högeffektiv anläggning invigd

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har lika bra förutsättningar för solenergi som storproducenten Tyskland. Ändå är det få solpaneler på skånska fastigheter. Men någon som satsar är Akademiska hus som på måndagen invigde en av Europas mest högeffektiva anläggningar på Campus LTH i Lund.

Det är väl inte riktigt en perfekt dag för att inviga en solcellsanläggning. Molnen hopar sig över Lunds tekniska högskola.

Men att hösten är på väg hindrar inte Akademiska hus från att tänka i solceller. Fatighetsbolaget med fastigheter på högskolor och universitet i hela landet tänker sänka sin energianvändning med femtio procent till 2025.

Hållbara lösningar

– Därför vill vi satsa på hållbara lösningar, säger Li Lövehed, energistrateg på Akademiska hus. Eftersom solceller producerar el så vi kan minska vår andel av köpt el. Den är också förnybar.

På taket av Campus LTH sitter nu en solcellsanläggning på sammanlagt 850 kvadratmeter. Den är i dag Europas största med en ny högeffektiv teknik som innebär att solcellspanelen utnyttjar ljuset som träffar både framsidan och undersidan av cellen. Kraftringens chef för energitjänster Magnus Jeppsson visar hur det fungerar.

– Den tar emot solreflektionen även på undersidan, säger han. Solen strålar på taket så att man även får reflektion på undersidan av det vita taket.

20 procent effektivare

Solcellerna på Campus LTH är ungefär 20 procent mer effektiva än på en normal solcellsanläggning. Anläggningen kommer att producera 150.000 kilowatt timmar om året. Det räcker till att värma upp 30 villor. Att det blev just det här taket var ingen slump.

– Det var perfekt läge mot syd, säger Li Lövehed, energistrateg på Akademiska hus.

Vi går ner i hjärtat av anläggningen. Här kommer likströmmen ner och omvandlas till växelström. Här kan man också mäta hur hög effektivitet anläggningen har. Magnus Jeppsson på Kraftringen visar hur anläggningen fungerar.

-Med tanke på omständigheterna, att det är mulet, så har vi 20 procents effekt, säger Magnus Jeppsson på Kraftringen.

Långt efter Tyskland

Men även om det finns företag som satsar på solenergi ligger Sverige dåligt till jämfört med andra länder i Europa. I Tyskland kommer sex procent av den totala energianvändningen från solenergi, jämfört med Sveriges 0,03 procent. Där har staten liksom i Italien, Frankrike och Storbritannien subventionerat solel. Enligt energibolaget Kraftringen har Skåne lika bra förutsättningar som Tyskland för solenergi.

– Tyvärr är det oklart med myndighetshjälp för både företag och privatpersoner, så det är många som tvekar, säger Magnus Jeppsson. Men vi har en otrolig potential i Skåne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.