Lovordad designer släpper kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Hennes favoritredskap är slumpen. Ett redskap som kostymdesignern Astrid Olsson låtit få styra när hon skapade kosymerna till koreografen Kenneth Kvarnströms dansföreställning på Operan i Malmö.

Astrid Olsson fick frågan och får lovord för sina kreationer i baletten DOUBLEtake som just nu går på Operan i Malmö. I november flyttar den till Stockholm.

– Det är de där misstagen som gör att man hjälper varandra i dansen och precis så är det när man skapar kläder. Det är kanske därför mina kläder och dansen gillar varandra, säger Astrid Olsson, kosymdesigner som skapat kläderna i DOUBLEtake, som just nu går på Operan i Malmö.

I november kommer den att flytta till Stadsteatern i Stockholm.

Astrid Olsson var tidigare designer för klädmärket ”V Ave Shoerepair”, som hon också var med och startade.  Men hon har aldrig tidigare gjort kläder till en stor scenföretställning. Hon fick frågan från koreograf Kenneth Kvarnström när hon kom hem från en resa i Indien, full av intyck och idéer.

– Jag blev jätteglad och tycker om att arbeta med Kenneth, säger Astrid Olsson.

Musiken är av bland andra Mozart, Beethoven och Ravel.

– Det är inte den musik jag lyssnar mest på i vanliga fall så det var en utmaning att skapa till barockmusik, säger Astrid Olsson.

Hon har fått fina lovord för sitt arbete och några av dansarna har frågat om de får ta kläderna med sig hem.

– Bättre betyg kan man ju knappast få, säger Astrid Olsson och skrattar.

Helaftonsföreställningen Doubletake av koreograf Kenneth Kvarnström är en dubbel danskväll med Skånes Dansteater och Kenneths danskompani. Den beskrivs som ”en kväll av ren dansglädje där rörelsens kraft och skönhet genomsyrar koreografi, kostym, scenografi, ljus och musik”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.