Chefen övervakade Lovisa Niwhede på jobbet Foto: Emil Bäckström

Chefen kollade henne via övervakningskameran

Uppdaterad
Publicerad

Unga flickor lämnades ensamma för att sköta Malmöbutiken. Men hela tiden kunde chefen hålla koll på hur de skötte sig via butikskamerorna.

Sydnytt har pratat med flera unga tjejer som jobbat i Klockan och smyckets butiker i Malmö där en av cheferna kameraövervakade sina anställda.

– Man kände hela tiden att man var jagad och att man åtminstone skulle få det att se ut som att man gjorde någonting. Man vågade liksom inte stanna upp, säger Lovisa Niwhede.

Enligt företaget är övervakningskamerorna enbart uppsatta för att förebygga brott. Men enligt personalen uttnyttjas de också för att hålla koll på vad personalen gör, något som företagets chef inte kommenterar.

Det skulle i så fall vara olagligt, enligt Datainspektionen, som skriver på sin webbsida att kameraövervakning inte får användas för att mäta anställdas arbetsprestationer eftersom det anses vara en så pass ingripande åtgärd.

Ringde flera gånger om dagen

Lovisa Niwhede berättade att hon blev uppringd utav en av cheferna flera gånger om dagen.

– De kunde kommentera saker som vilka kunder vi precis hade pratat med, vilka kläder vi hade på oss och om vi satt ner för mycket, säger hon. 

Sydnytt har pratat med flera personer som jobbat i butiken och alla berättar de samma sak. Långa arbetspass med få eller inga raster och tuffa krav på att sälja. Men enligt företaget har personalen raster som de har rätt att uttnyttja när det passar.

Lovisa Niwhede berättar att hon många gånger inte ens hann gå på toaletten. En gång var hon tvungen att stänga butiken för att uträtta sina behov, något hon befarade cheferna skulle tycka illa om.

– Man fick planera. Jag drack till exempel inget vatten på morgnarna, av strategiska skäl.

Drog sig för att sluta

Företagets vd Mikael Lexholm vill inte medverka i en intervju i Sydnytt men skriver i ett mejl att man ska hålla ett möte med personalen för att se hur arbetsmiljön kan bli bättre.

”Jag vill förtydliga igen att vi har alltid haft en öppen dialog med våra anställda och uppmanat dem att berätta för oss vad de tycker och känner”, skriver han i mejlet.

Lovisa Niwhede sade upp sig efter tre månader på företaget och har i dag ett nytt jobb.

– Jag tänkte länge på om jag skulle säga upp mig eller inte. Om man i min ålder får ett jobb så ska man vara lycklig och hålla fast vid det så länge det bara går.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort flera reportage om ungas villkor på arbetsmarknaden under #minavillkor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.