Skrev bok om tiden med Läkare utan gränser

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer boken om en ung kvinnas upplevelser som biståndsarbetare i Sudan. Den heter ”Uppdrag Sudan” och handlar om Natalie Geramis tid som logistiker hos Läkare utan gränser.

Natalie Gerami är 34 år. Redan som mycket ung visste hon att det var bistånd hon skulle jobba med.

– Min pappa pratade vid ett tillfälle när jag var liten om Läkare utan gränser och den händelsen har fastnat i mitt medvetande, säger Natalie Gerami.

Hon bor med man och en liten dotter i Stockholm men kommer från Göteborg och har studerat engelska och genuspedagogik på universitet i Lund. Gerami har rest i 150 länder och arbetat i ett 50-tal av dem.

Resan gav författardrömmar

Resan till Sudan fick henne att bli författare och i februari kommer hennes första bok ut i handeln. Den heter ”Uppdrag Sudan – Min tid med Läkare utan gränser”.

– Jag tror det finns ett intresse att läsa om mina upplevelser som biståndsarbetare. Jag är varken politiker eller historiker utan berättar om vad jag varit med om. Både det positiva och det negativa.

Under ett halvår 2008 arbetade Natalie som logistiker åt Läkare utan gränser i Sudan. Hennes arbete bestod bland annat i att arbetsleda en grupp män, som inte var vana vid att ha en kvinnlig arbetsledare.

Hon hade med sig drömmen att hon ville förändra världen men hon blev snabbt varse att hon skulle gå ödmjukt fram.

– Jag kom dit full av energi men förstod ganska snabbt att jag måste gå varsamt fram. Jag kunde ju resa därifrån men det kunde inte de och när jag blev mer ödmjuk inför deras situtuation gick samarbetet bra, säger Gerami.

Upplevelsen bearbetades med att skriva

Hon skrattar när hon berättar om hur allt arbete avstannade när hon kom med en såg och att männen berättade för henne att de inte betraktade henne som en riktig kvinna. Det fick hon höra när hon skulle åka hem till Sverige.

Hon berättar också om livet som biståndsarbetarna lever på sin fritid.

– Jag bearbetade mina upplevelser genom att skriva men alla gör inte det. En del tar en öl eller två för mycket på kvällarna.

Den sidan av utlandsarbetet vill Natalie också berätta om i sin bok.

Under våren är Natalie mammaledig, men har fler projekt på gång, bland annat ett om barn som riskerar att bli indragna i sexhandel. Även detta arbete hoppas hos ska resultera i en bok så småningom och att många vill ta del av hennes tankar och erfarenheter när de kommer i skrift.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.