Hon visar barnens mörka historia

Uppdaterad
Publicerad

Barn har sen länge ignorerats och bara varit en vit fläck i historieböckerna. Men ikväll invigs utställningen ”Den dolda kvinnomakten och barnen” på Skarhults slott där just barnens liv under 500 år visas upp.

– Om kvinnornas historia är en vit fläck så är barnens en vit ocean. Vi vet ingenting om dem, säger Alexandra von Schwerin, slottsfru och projektledare för utställningen.

Vi får följa barnens liv på och utanför slottet under 500 år och det är en mörk historia som målas upp. Det handlar om spädbarnsdöd, sjukdomar, barnarbete och oäktingarnas orättvisa öden.

– Barndom är egentligen ett nytt fenomen, på 1500-talet betraktades barn som små vuxna. På 1600-talet var det alldeles naturligt att se hälften av sina barn dö. Det var pest och sjukdomar och ingen antibiotika fanns, berättar Alexandra von Schwerin.

”Rännstensungar”

Ett av barnen som levt på Skarhults slott är Magnus Fredrik Brahe. Redan som 4-åring fick han mycket ansvar.

– Han är en av rikets herrar, han är landets förste greve. Men han är också halvbror till tre syskon. Hans mamma hade en kärleksrelation med sin kusin, men de här rännstensungarna har inte någon kontakt med sin mamma, de finns inte upptagna i några kyrkböcker, det finns helt enkelt inte, säger Alexandra von Schwerin.

Utställningens syfte är inte bara att visa hur barnen haft det utan den ska också göra större avtryck och ge perspektiv på vår tid.

– I dag kan en 25-åring vara sur över att han blir ombedd att hjälpa till. Då är det viktigt att han känner till att om han var 5 år på 1500-talet så hade han skickats ut i arbete. Jag vill att vi skriver om barns historieböcker. Vi ska inte bara rabbla kungar utan också drottningar och om hur andra hade det, säger Alexandra von Schwerin.

Nya tider

Alexandra von Schwerins egna dotter syns också på en bild till utställningen och då undrar man ju, hur lever barn egentligen på slottet år 2015?

– Våra barn lever som alla andra barn. Det är aktiviteter på eftermiddagarna, läxläsning och tacos på fredagar, säger Alexandra von Schwerin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.