Hopp om dinosauriefynd

Uppdaterad
Publicerad

I Korsaröd norr om Höör kan det finnas dinosurier. I alla fall i form av benrester i marken.

Just nu pågår en utgrävning i trakten, och forskarna har redan gjort spännande fynd. Vivi Vajda, professor i berggrundsgeologi, visar upp något som ser ut som en svart träbit för Sydnytt.

– Det jag tänker är att det kan vara ett djurfossil. Det skulle kunna vara ett disnosaurieben, säger hon och hoppas att hon har rätt.

I så fall skulle fyndet vara unikt.

– Det skulle i så fall vara den enda jurassiska dinosauriefossilen i Sverige.

Var med 1973

Vivi Vajda berättar om fyndet för Tjörnarpsbon Nils Nilsson, som var med 1973 när amatörgeologen Gustav Andersson hittade ett ormbunksfossil i det gamla vulkanområdet på från jura- och kritaperioden.

– Det är verkligen roligt att blir en utgrävning här, säger han.

Utgrävningen var inte självklar. Gustav Andersson skickade på 1970-talet in fossilen till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Där blev det bortglömt och först efter 40 år insåg forskarna att det var intressent, vilket ledde till en artikel i den ansedda tidskriften Science.

180 miljoner år

Utgrävningen i Korsaröd startade på måndagen och redan dagen därpå fanns en rad fynd uppradade på en presenning i skogen.

– Det är 180 miljoner år gammal barrträdsved. Man kan se ådringarna. Här syns till exempel årsringar, som kan ge information om klimatet, säger Vivi Vajda.

Förutom forskare och studenter från Lund och Naturhistoriska riksmuseet, engagerar utgrävningen hela Korsarödsbygden. Sockengillet, till exempel, servar med mat och dryck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.