Varghanen Amarok och varghonan Nika i Skånes Djurpark. Foto: Skånes Djurpark

Hopp om familjelycka på Skånes djurpark

Uppdaterad
Publicerad

När Nika och Amarok möttes för första gången förra veckan klickade det till och nu bor de tillsammans i varghägnet på Skånes Djurpark. Nu är förhoppningen att de två ska fatta så pass mycket tycke för varandra att de bildar familj, redan om ett par månader.

Amarok är en ovanligt nyfiken och orädd varg – till skillnad från Nika, som helst håller sig borta från kameran. Kanske känner hon av de skyhöga förväntningarna på henne.

– Vi hoppas ju på att de får ungar förstås. Snart löper Nika, så det är en helt perfekt period att para ihop dem nu, säger Carl Bratt, djursamordnare på Skånes djurpark.

Cross-fostering

Vargparet, han från Norge och hon från Ryssland, ingår i ett projekt som kallas cross-fostering. Ett uppdrag som flera svenska djurparker fått från Naturvårdsverket och Jordbruksverket, och som går ut på att vargar flyttas mellan olika djurparker i Skandinavien för att bilda nya familjer. Tanken är att valparna så småningom ska ut i det vilda, för att stoppa inaveln bland den svenska vargstammen.

– När det blir av får vi se, vi har inte fått det genetiska referensmaterial vi behöver än, säger Carl Bratt.

– Men förhoppningsvis nästa år, fortsätter han.

Nytt rymningssäkert hägn

För fyra år sedan rymde flera vargar från Skånes Djurpark och hela flocken fick skjutas. Nu byggs ett nytt och rymningssäkert hägn åt Amarok och Nika.

– En varg som beter sig på det sättet, att den vill ut, fortsätter gärna med det tills den kommer ut. För att förhindra det gäller det att försöka förstå deras beteende.

Men om det är så svårt att hålla vargar i djurpark, varför fortsätter en att ha det?

– Sveriges djurparker har ett uppdrag, det anses finnas ett allmänintresse att se vargar på det här sättet. Men det är klart, djurparkernas uppdrag är föränderligt och höjs det röster emot att hålla vissa djur så ska det upp till en offentlig debatt, tycker jag, säger Carl Bratt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.