Hörseln ska ge dem medalj

Publicerad

Paralympics inleds den 29 augusti och på plats finns nio deltagare från Malmöklubben FFIH. Och i en av sporterna de finns med tillhör de favoriterna. Det är en sport där man skulle kunna säga att öronen spelar en huvudroll.

Vi besöker en hall på Pildammsvägen i Malmö där deltagarna är iklädda något som ser ut som svarta skidglasögon och de  ligger för det mesta på golvet. Bara när de kastar iväg den basketbollstora kulan utefter golvet står de upp.

Många olika sinnen sätts på prov i ett olympiskt spel. Men bara i två prövas hörselsinnet. En av dom är denna sport, den kallas för Goalball.

Fatmir Seremet är i landslaget och ser mycket dåligt, man får max ha 10% av synen kvar för att delta i denna gren i Paralympics, säger att för honom är det inte bara svart.

-Jag har en bild av den aktuella situationen på planen inne i mitt huvud.

Goalball är relativt okänd trots att den varit med i Paralympics sedan 1980. Men det hela går ut på att, helt utan att se, kasta bollen i målet som utgörs av hela bortre kortsidan på planen.

Stefan Gahne som också  är med i landslaget säger på frågan om hur man egentligen kan sikta utan sikt.

-Man utgår från sitt eget mål och vi har dessutom så mycket erfarenhet att vi vet var vi placerar bollarna.

Det gäller att med hörseln spåra varifrån bollen, som inuti försetts med bjällror, kommer och sedan att täcka målet så bra som möjligt.

Landslagets förbundskapten Florim Seremet reder ut begreppen och berättar att bjällrorna är viktiga vid skruvar och när skotten inte är så hårda.

-Men när dom kommer fort hörs inte bollens bjällror som då pga centrifugalen sitter på bollens innervägg och då får vi gå på bollens friktion mot golvet.

Stefan Gahne menar också att det är viktigt att ha is i magen och vänta innan man kastar sig för att täcka.

-Om man kastar sig direkt så blir det oftast mål för motståndarna.

58 svenskar skickas till Paralympics i London och av dom är nio från Malmöklubben FIFH varav två är i landslaget i Goalball.

Florim Seremet menar att en bra spelare definieras av att han är explosiv men lugn.

-Man måste kunna kontrollera sina känslor och fokusera.

12 länder tävlar i Paralympics där Sverige tagit ädla medaljer de senaste tre men ännu finns inget guld.

-Det är hårdare än någonsin och vi kan definitivt ta den finaste valören av medalj, men vi skulle också kunna komma sist, säger Florim Seremet.

Och detta i en unik idrottsgren där anfall faktiskt inte är bästa försvar.

Florim Seremet berättar att ett bra försvar kan knäcka det bästa av offensivspel.

-Så jag tror nog att det lag som är bra på försvar har bäst chanser jämfört med ett bra offensivt lag.

På frågan om vilken specialitet som Fatmir Seremet har så svarar han skrattande.

-Det är att göra mål, det är min specialitet.

-Nu gäller det att slipa detaljer och ställa in oss på att det blir tufft men vi gillar när det blir tufft, avslutar Stefan Gahne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.