Hot och våld på Aq-va-kul

Uppdaterad
Publicerad

Många personer söker sig in till badhusen när sommarvärmen dröjer. På Aq-va-kul i Malmö har man nu fått problem med både hot och våld av ett större gäng ungdomar som härjar på äventyrsbadet.

– De här situationerna har blivit mycket mer komplexa än tidigare. Förr var det ett fåtal personer som stökade men nu är det en grupp på cirka 25-30 personer, vilket gör att det ställs helt andra krav på de anställda och verksamheten i sig, säger enhetschefen Gordona Vincic.

För de badvärdar som har till uppgift att hålla ordningen på äventyrsbadet så har man fått ta till helt nya metoder för att hantera problemen.

– Vi har fått gå utbildningar och lärt oss mycket om bemötande och hur man kommunicerar med folk för att försöka lösa det här problemet, säger Waheed Abed, badvärd på Aq-va-kul

Personalen har flera gånger blivit hotade och incidenter som överskrider regelverket på badhuset har polisanmälts. I år har hitintills två personer portats från Aq-va-kul.

– Vi anmäler alla misstänkta brott. Att någon exempelvis slänger en plaststol kanske inte verkar vara en sån stor grej men det kan sluta riktigt illa. Det är viktigt att vi markerar att vi anmäler allt som inte är accepterat på ett bad, säger Gordona Vincic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.