Hovrätten fastställer misshandelsdom

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställer straffet på två års fängelse för den 22-årige man som misshandlade en pappa blodig på en gångbro i Malmö.

Misshandeln ägde rum för ett år sedan i stadsdelen Kroksbäck.

Mitt framför ögonen på en liten son misshandlades en pappa blodig och var nära att kastas ut från en gångbro i Malmö.

Malmö tingsrätt dömde 22-årig man till två års fängelse – ett straff som nu hovrätten fastställer.

Stor uppmärksamhet

Händelsen har fått stor uppmärksamhet som ett rasistisk dåd – den misshandlade mannen har berättat hur han kallades ”djävla neger”. Men straffskärpningsregeln som gäller hatbrott åberopades aldrig.

– För att den regeln ska kunna tillämpas står det i lagtexten att kränkningen ska vara ett motiv till brottet. Det måste i så fall både bevisas att det varit en kränkning och att den varit motivet, sade åklagaren Neela Frisell till TT när åtal väcktes.

Det var en stor folksamling på bron, men endast en man har vittnat och pekat ut 22-åringen. Den utpekade hävdar att han inte ens befann sig på platsen.

Ingen ersättning

Hovrätten har också tagit ställning till om mannens son, som var ett och ett halvt år vid attacken för nästan exakt ett år sedan, ska få skadestånd för sveda och värk.

Hovrätten saknar en utredning om vilka medicinska effekter händelsen fått på pojken och anser sig därför inte kunna utdöma ersättning. Tingsrättens dom står därför kvar även i den här delen.

Rätten inte enig

Men rätten var inte enig. En nämndeman ville döma till längre straff – två år och sex månader – med motiveringen att 22-åringen måste haft avsikt att skada mannen mer än han gjorde. Nämndemannen anser också att sonen bör få skadestånd för sveda och värk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.