Gatukonstnären Dan Park Foto: TT

Sänkt straff för Dan Park

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för Dan Park till fem månaders fängelse – vilket innebär en halvering.

Park har överklagat tre tingsrättsdomar från i år, där han totalt dömdes till tio månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. I det sammanslagna hetsbrottsmålet valde hovrätten i dag att fria Park från anklagelsen om brott i domen från 7 april i år.

Hovrätten sänker samtidigt skadeståndet till fyra personer i den senaste domen från Malmö tingsrätt, som kom i augusti. Park ska nu betala totalt 30.000 kronor i skadestånd.

Även galleriägaren Henrik Rönnquist, som ställde ut Parks bilder i Malmö får sänkt straff. Galleristens villkorliga dom kvarstår, men antalet dagsböter sänks från 150 till 60.

Åklagaren är nöjd

Kammaråklagare Linda Rasmussen är nöjd med hovrättens resonemang i skuldfrågan.

– Hovrätten beskriver på ett bra sätt i domen att Park har överskridit gränsen. De här bilderna är inte okej, de är inte debattinlägg utan omotiverat kränkande, säger hon till Kulturnyheterna.

Däremot ställer hon sig lite frågande till straffsatsen.

– Jag hade önskat en motivering till varför hovrätten tycker straffvärdet är lägre än vad tingsrätten kommit fram till i tidigare domar.

Diskussion om yttrandefrihet

Efter att ha suttit häktad sedan i början av juli släpptes gatukonstnären Dan Park på fri fot av hovrätten i början av oktober.

Parallellt med rättegångarna mot Park har han varit föremål för diskussionen om hur omfattande yttrandefriheten och konstens frihet ska vara.

Nyligen skyndade konstnären Lars Vilks till Parks försvar genom ett föredrag som anordnades på Norges största folkbibliotek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.