Hudcancer fortsätter att öka

Uppdaterad
Publicerad

Hudcancer i Skåne fortsätter att öka. Nu visar nya prognoser framtagna av forskare i sydsverige att antalet fall kommer dubbleras på 20 år. Nu kräver de att åtgärder sätts in.

Prognoserna visar på en häpnadsväckande utveckling, enligt Mef Nilbert, som är verksamhetschef på Regionalt cancercentrum Syd i Lund. I Halland och Blekinge väntas antalet fall fördubblas på tio år, medan motsvarande siffra i Skåne är 20 år.

– Det är allvarligt. Det är en allvarlig sjukdom som har en god prognos om den hittas tidigt, men ett stort antal fall riskerar att inte bli friska. Här bör vi absolut fundera på hur vi ska förhindra utvecklingen, säger Mef Nilbert, professor vid Regionalt cancercentrum syd i Lund.

Myndigheterna bör agera

UV-strålarna i solen kan gör att hudcellerna skadas och börjar dela sig okontrollerat. Då uppstår hudcancer. Redan idag står hudcancer för 16 procent av samtliga cancerfall i Sverige, men enligt forskarna så är ökningen större i södra Sverige än i norra.

För att parera utveckling föreslås nu att solarier enbart används i medicinskt syfte, att myndigheterna tar fram en handlingsplan och informerar solresenärer om riskerna.

– Samhället borde ta ett ökat ansvar med att hjälpa till att tänka solskydd, säger Mef Nilbert, som menar att en kortsiktig insats skulle kunna vara en så enkel sak som att plantera träd vid stranden.

Eget ansvar

Länder som Danmark och Australien har genom förebyggande arbete och riktad information sett ändrade solvanor, enligt Mef Nilbert.  Även om myndigheterna har ett visst ansvar, så ligger en stor del på individen att skydda sig.

– Det handlar om attitydförändringar. Vi vet ju att vi ökar risken med ett beteende och då har man själv ett ökat ansvar. Vi är ganska duktiga på att ta hand om våra barn, men det gäller ju också de vuxna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.