Hunden Doris är en uppskattad kollega på Tullverket Foto: Gunilla Fritze

Hunden Doris nosar upp fler vapen

Uppdaterad
Publicerad

Tullens beslag av vapen har ökat mellan januari fram till april i år. Och det är bland annat tullens sökhundar som ligger bakom förtjänsten.

Under månaderna januari till april har tullen i Skåne tagit 19 vapen och 50 vapendelar i beslag. Under samma period förra året togs endast 11 vapen.

Det betyder att över hälften av alla vapenbeslag som skedde i Sverige gjordes i Skåne: i Sverige har 39 vapen beslagtagits hittills, och av dem hittades 19 i Skåne.

En anledning till att beslagen ökat uppges vara Doris – en av de 13 vapenhundar som finns i Skåne. I hela Sverige finns det totalt 24 vapenhundar.

Det hundarna luktar är krut och vapenfett.

– Det är mycket svårt för hundrarna eftersom det är så små luktmolekyler, säger Petra Larsson som är hundförare.

Hundarna delaktiga i sex beslag

Hennes ”kollega” Doris, en sexårig labrador, är duktig på att analyserar dofter och det krävs för att bli en bra vapensökhund.

Hundarna var förra året delaktiga i sex vapenbeslag. De arbetar med sina hundförare både vid gränsstationer och på postterminaler. De länder som flest vapen kommer från är USA, Tyskland, Slovakien och Balkanländerna.

– Vi ser att den organiserade brottsligheten ofta har vapen och varje beslag är jätte viktigt, säger Elisabeth Novén, chef för Tullkriminalen i Malmö.

Tullen själv är nöjd med insatserna hittills i år.

– Vi har ett uppdrag från regeringen att tillsammans med polisen spåra fler vapen och det lyckas vi med framför allt genom bra underrättelseverksamhet, säger Elisabeth Novén, chef för Tullkriminalen i Malmö.

Beslagen minskade förra året

Men tittar man på statistiken över åren så togs det mest vapen 2012: i Skåne omhändertogs 42 vapen och 41 vapendelar. Året efter, 2013, beslagtogs endast 29 vapen och 13 vapendelar.

Vapen smugglas över gränser och med post

 * Från 1 januari till 31 april beslagtog tullen 39 vapen varav 19 i Skåne. Under samma period 2013 hittades 14 insmugglade vapen i hela landet.

 * Fler insmugglade vapendelar påträffas också. I år har hittills 85 delar, exempelvis pipor och slutstycken, hittats under tio olika beslag.

 * Vapendelar upptäcks ofta i postpaket som skickats från bland annat USA, Tyskland, Slovakien samt Balkanområdet.

 * Även beslag av startpistoler och tårgaspistoler samt deaktivierade vapen som plomberats är vanliga.

 * Flest beslag görs i Skåne, ett område med stort postflöde och stort antal gränsövergångar.

Källa: Tullverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.