Oskar heter i dag Sara. ”Jag var mentalt förberedd på att ha en tonårsson, men nu har jag en tonårsdotter”, säger Saras mamma. Foto: SVT

”I dag känner jag mig hel när jag ser mig i spegeln”

Uppdaterad
Publicerad

Sydnytt har berättat om den kraftigt ökningen av antalet patienter till könsidentitetsmottagningen i Lund. 99 patienter sökte sig dit under förra året. Oskar var en av dem.

En av de yngsta patienterna på könsidentitetsmottagningen i Lund är sjuttonåriga Sara som föddes som Oskar.

– Det är en lång resa för oss föräldrar, säger Mia Erenius. Jag var mentalt förberedd på att ha en tonårsson, men nu har jag en tonårsdotter.

Ville hänga med tjejerna

Sydnytt har berättat om den kraftigt ökningen av antalet patienter till könsidentitetsmottagningen i Lund. 99 patienter sökte sig dit under förra året. Oskar var en av dem. Som barn lekte han med både tjejer och killar. Men i tolvårsåldern började grupperna dela upp sig.

– Killarna gick för sig och tjejerna för sig. Och jag ville mycket hellre hänga med tjejerna, berättar Oskar som idag heter Sara.

Hon började prova mammas klänningar, kände sig hemma i tjejkläderna. Men det dröjde ytterligare några år innan föräldrarna förstod att Oskar verkligen ville vara tjej. Via läkarbesök remitterades familjen till könsidentitetsmottagningen i Lund och flera samtal med psykolog följde.

– Sara har varit väldigt tydlig hela tiden, berättar Mia Erenius.

Avspända reaktioner från kompisarna

Sara började ny skola som ”Oskar”, men beslöt sig efter en tid att berätta för kompisarna.

– Tjejerna hade redan förstått, berättar hon. Och killarna sa bara: Jaha, å betyder det att du inte ska spela tevespel längre? Nä, sa jag. Jag ska spela.

För föräldrarna Mia och Anders Erenius var kompisarnas avspända reaktion en stor lättnad. Ändå finns självfallet en oro för hur Sara i framtiden kommer att bemötas.

– När det egna barnet avviker från normen finns oron, man vill ju att de ska ha det bra, att det ska gå lätt. Fast livet inte ser ut så, säger Anders Erenius.

Han har själv helt accepterat att han nu har en tonårsdotter istället för en tonårsson.

– När jag tittade Sara i ögonen ser jag att det är samma unge, det räcker för mig.

Osäker till operation

Sara får nu hormoner. Hon är för ung för operationer och det är heller inte säkert att hon vill genomgå några ingrepp.

– Det får vi se. Idag känner jag mig hel när jag ser mig i spegeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.