Reepalu bestämde sig redan för ett år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Ilmar Reepalu (S) lämnar sin post som kommunstyrelsens ordförande i Malmö den 1 juli i år. Men beslutet att gå tog han redan för ett år sedan.

På en presskonferens under måndagsförmiddagen berättade Ilmar Reepalu att han länge umgåtts med planer på att hoppa av som kommunstyrelsens ordförande i Malmö, en post som han haft  i nästan två decennier.

– Men det kunde jag ju inte berätta. Då hade jag blivit en ”lame duck”, sa han.

Både Stefan Löfven och andra tunga S-politiker blev dock informerade i god tid om att Ilmar Reepalu skulle avgå som högste politiskt ansvarig för Malmö stad.

Måla akvareller

Ilmar Reepalu kommer att behålla både platsen i kommunfullmäktige och flera andra tunga uppdrag. Han ser dock fram emot att få mer tid över till egna intressen.

– Tänk att få uppleva våren på landet, säger han. Eller att kunna plocka fram akvarellskrinet. Det känns bra att få en rimligare arbetssituation, säger han.

På presskonferensen berättade han också att det som varit mest betungande är plikten att läsa in så mycket papper.

– Det är en negativ del. Varje helg har jag haft en tjock bunt med papper att läsa in. Jag har också varit tvungen att hålla koll på alla tidningar.

En förändrad stad

Malmö har genomgått stora omvandlingar under Reepalus tid vid makten. Citytunneln och Öresundsbron har blivit verklighet och Västra hamnen har omdanats från industristadsdel till bostadsområde med tjusig framtoning.

När Reepalu ska summera sina år är han dock missnöjd med att Citytunneln tog så lång tid att förverkliga. Malmö tappade fem år där,  menar han.

Reepalu tycker också att Malmö högskola borde ha fått universitetsstatus för länge sedan.

Antisemitisk diskussion

Något annat som har fördunklat hans politiska liv är de återkommande diskussioner om antisemitism i Malmö. Reepalu skriver själv i Sydsvenskan att han kommit med olyckliga formuleringar som har vantolkats.

Ilmar Reepalu säger att han inte är trött på politiken eller de hårda debatterna. Och han tänker inte sluta med politiken.

Kom från Estland som ettåring

Ilmar Reepalu född 1943, politiker (socialdemokrat), kommunalråd i Malmö sedan 1986.  Han kom till Sverige från Estland som ettåring.

Reepalu tillträdde som kommunalråd 1986, och sedan 1994 har han varit kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Han varit drivande bakom flera genomgripande beslut under den strukturförändring som påbörjades i Malmö under 1990-talet.

Han var 1999–2007 ordförande för Svenska kommunförbundet och sedan 2007 är han andra vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

(Källa NE)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.