Industrihistoria kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som ett vanligt gammalt slitet industriområde. Men byggnaderna i Gåsebäck i Helsingborg rymmer en hel del kulturhistoria. Nu har det mest bevaransvärda kartlagts.

– Här har vi den så kallade desinfektionsanstalten som uppfördes 1916, säger Adam Katzeff och pekar med handen på den slitna, låga plåtbeklädda byggnaden som verkligen har sett sina bästa dagar. Adam är byggnadsantikvarie och har kartlagt husen i Gåsebäck och även det intilliggande Husarområdet åt bevarandeplanskommittén i Helsingborg.

På desinfektionsanstalten desinficerade man kläder och lösa föremål, men så småningom byggdes anstalten ut för att även desinficera människor och få bort ohyra. På den här tiden var vägglöss ett stort problem.

– Sedan fick byggnaden en väldigt dramatisk historia under andra världskriget när de stora flyktingströmmarna kom med framför allt de vita bussarna, berättar Adam. Då använde man den för att desinficera alla som kom hit, många hade ohyra och även sjukdomar.

Husens karaktär måste bevaras

Desifenktionsanstalten är bara en liten del av Gåsebäcks och Husarområdets brokiga historia. Området är en del av projektet H+ som går ut på att omvandla och skapa attraktiva platser i Helsingborg. Men innan man ritar detaljplaner, river och bygger nytt, gäller det att veta vad som är värt att bevara och känna till områdets historia, och det är där Adam Katzeff kommer in  bilden.

– Det viktigaste är att bevara karaktären, att någonting av den brokiga karaktären får finnas kvar, säger Adam Katzeff. Sen finns det också enstaka byggander som är värda att bevara, som den här gamla lokverkstaden bakom mig som representerar något av områdets ursprung, säger Adam och tittar mot en röd gammal tegelbyggnad.

Inte bara det vackra

De äldsta bygganderna i Gåsebäck är från 1880-talet, men merparten byggdes under 1900-talets första hälft och just i de nyare byggnaderna kan det nog vara svårt för många att se bevarandevärdet.

– Det är ju ett gammalt industriområde, men för att förstå vår historia så behöver vi spara inte bara det som är vackert och estetiskt tilltalande utan även det som representerar viktiga delar av vår historia, säger Adam Katzeff.

Någon gång under årets slut väntas kommunfullmäktige i Helsingborg anta förslaget om vad som är värt att bevara i Gåsebäck och Husarområdet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.