Patric Åberg (M) / Broby sjukhus Foto: SVT

Inga fler flyktingar skickas till Östra Göinge

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har gjort en lista med 14 kommuner som inte ska behöva ta emot fler asylboenden. Östra Göinge är den enda skånska kommun som finns med på listan – något som kommunstyrelseordförande i kommunen länge stridit för. Men helt nöjd är han inte.

Det mesta är som vanligt i Östa Göinge på onsdagen.

Förutom att kommunstyrelseordförande Patric Åberg firar en liten delseger – han har länge argumenterat för att kommunen tar emot betydligt fler flyktingar än de klarar av. I åratal har han tagot stiden offentligt att fler kommuner ska ta emot de asylsökande som kommer från världens olika krigshärdar.

Migrationsverket nya upphandlingsregler ser han positivt på, men helt nöjd är han inte.

– Jag ser att vi måste få en bättre fördelning i landet. Det handlar om att Östra Göinge har tagit emot väldigt många på kort tid, vi måste tillbaka till den volymen vi hade innan, säger Patric Åberg.

Kan det handla om att ni vill att man stänger asylboenden i kommunen?

– Det är självklart så att vi hade, innan Migrationsverket öppnade boenden, en hög volym då också. Men vi tar ett steg i taget, det är ett bra besked från Migrationsverket idag. Men jag hoppas också att det blir så som de säger.

Migrationsverkets nya regler

SVT Nyheter kan idag berätta om den lista som Migrationsverket satt upp som gör att 14 svenska kommuner hamnar längst ner i turordningen när Migrationsverket upphandlar asylboenden.

Hittills har det varit asylboendet med lägsta priset som hamnar högst på Migrationsverkets lista i upphandlingen. Det är där myndigheten först placerar asylsökande.

Nu ändras reglerna. De asylboenden som ligger i kommuner med högst andel asylsökande per invånare kommer att få en slags straffavgift vid upphandlingen. Migrationsverket lägger på 180 kronor per plats och dygn när de räknar på upphandlingen. Det innebär att de asyboendena hamnar längst ner på Migrationsverkets lista. Där köper alltså Migrationsverket platser i sista hand, när alla andra asylboenden på listan är fulla.

– Vi kommer att ta hänsyn till de kommuner som har många asylsökande i förhållande till befolkningsmängden, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till Rapport.

”Trångt i Östra Göinge”

Östra Göinge har ungefär 90 asylsökanden per tusen invånare, och tillhör dom som tar emot flerst i hela sverige räknat till storlek.

– Om man hade jämfört detta med att Stockholm skulle ha tagit emot lika mycket som vi så rör det sig om 100 000 personer ungefär. Det är det som är problemet. Hade vi smetat ut andelen till alla kommuner, att alla hade hjälpt till, så hade frågan om volymer inte varit så stor, säger Patric Åberg.

Utanför kommunhuset i Östra Göinge promenerar Amir Hassan tillsammans med två vänner förbi. Han har kommit till kommunen för inte så länge sedan.

– Det kommer hit allt fler araber. De samlas på samma ställe, blir isolerade från samhället och lär sig inte språket, säger han.

Nawal Abed, även hon ny i Östra Göinge, säger att det hade varit bättre om fler kommuner tog emot.

– Sprider man ut dem till andra städer, blir det mer jämnt fördelat. Det blir bättre för barnen i skolan och i livet rent allmänt. Det blir trångt överallt och det blir svårt att få bostad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.