Ingen bojkott av danskt fläskkött

Publicerad

Livsmedelsjättarna ICA, Coop och Axfood kommer inte att bojkotta danskt fläskkött. Detta trots larmet som kom på onsdagen om att en femtedel av fläskköttet i Danmark innehåller multiresistenta bakterier.

Var femte förpackning fläskkött i Danmark innehåller så kallad svin-MRSA, en variant av den multiresistenta bakterien, som är vanlig bland danska grisar.

Ett 20-tal svenska handlare bojkottar sedan i våras danskt griskött, men livsmedelsjättarna Coop, Axfood och ICA meddelade på torsdagen att de tänker fortsätta sälja danskt fläskkött trots det nya larmet.

– I dagsläget finns det en efterfrågan och eftersom det inte finns en fara, enligt informationen vi har från myndigheterna, att sälja köttet och konsumera det, så ser vi ingen anledning i dag att stoppa, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

Kunderna tvivlar

Enligt Livsmedelsverket och EU:s livsmedelsmyndighet EFSA blir man inte sjuk av att äta kött som innehåller MRSA-bakterier. Men det argumentet biter inte på kunderna i en av Malmös ICA-butiker:

– Ja, de säger det men hur ska man kunna tro på det. Man ska inte sprida det, säger Eva Borgström.

– Det känns ändå ganska osmakligt skulle jag säga om man vet om att det är smittat kött, säger Karolina Rydbrant.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.