Ingen vit jul i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Sluta dröm om en vit jul om du bor i södra Sverige – annars riskerar du att bli besviken.

Men de som har vitt på marken så här ett par dar före dan kan vara hyfsat säkra på en snöig jul.

Snötäckets gräns går i nuläget strax söder om Gävle och norra delarna av Värmlands län. Men på flera håll i ”snöområdet” är det bara ett tunt, tunt lager snö som ger julstämning.

-På julafton går vi i allmänhet mot ett lite kallare väderläge. Det blir ganska klart med bara små mängder nederbörd om ens något, säger meteorolog Lovisa Andersson hos SMHI.

I norra delen av landet faller nederbörden som snö. Men i övriga Sverige får den som önskar sig snö hoppas på ett snöblandat regn i bästa fall.

-Det beror på om nederbördsområdet drar in över höglandet, säger Andersson.

Stora delar av Svealand och hela Norrland får ställa in sig på minusgrader på julafton. Bara längst i söder lär termometern visa på plus.

-Chanserna för en vit jul i söder är därför mycket små. I norra Värmland, Dalarna och ännu längre norrut lär man däremot få behålla sin snö. Och mer ser ut att komma i början av nästa vecka.

Väderprognosen för juldagen har pendlat mycket på sistone.

-Det som först såg ut att blir ett kallt, klart och torrt väder i stora delar av landet kan störas av ett lågtryck västerifrån, som väntas ge ostadigt väder i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.