Misshandlade muslimska kvinnor för att kränka dem

Uppdaterad
Publicerad

Misshandeln avsåg att kränka på grund deras trosbekännelse, anser hovrätten. Men skadeståndet till de båda kvinnorna höjs.

Tidigare i år dömdes en 55-årig man till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för misshandel av en kvínna och hennes dotter – enligt dem själva och vittnen för att de bar slöja. Men tingsrätten ansåg inte att det rörde sig om hatbrott, eftersom det saknades bevis för att fastslå att han gav sig på kvinnorna på grund av deras trosbekännelse, ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung.

Hovrätten går på samma linje. Men skadeståndet höjs till 15.000 respektive 10.000 kronor.

Det var i augusti 2012 som mannen, en av grundarna till det antimuslimska nätverket Tryckfrihetssällskapet, oprovocerat började slå kvinnan i ansikte och huvud med sin sko utanför universitetssjukhusets akutmottagning i Malmö. Sedan dunkade han kvinnans huvud i en vägg, och fortsatte sparka på henne när hon låg avsvimmad.

När dottern ingrep blev även hon misshandlad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.