Inkasso enda sätt att betala av

Uppdaterad
Publicerad

Den som ligger länge på sjukhus kan dra på sig höga sjukhuskostnader som ska betalas till Region Skåne inom två månader. Annars väntar obönhörligt inkasso.

Att dela upp betalningen över flera månader kommer inte på fråga, det fick en svårt sjuk pensionär i Arlöv uppleva.

Barbro är svårt sjuk och vistas långa tider i sjukvården. Där är hon också när vi besöker hennes lägenhet tillsammans med hennes syster Yvonne Andersson som hjälper henne med räkningarna eftersom Barbros starr gör det svårt att läsa.

-Det var därför jag blev inblandad och ringde Region Skåne, säger Yvonne Andresson.

Höga avgifter

Barbro fick en faktura på 2900 kronor för akutavgiften och 25 dagar på sjukhus á 100 kronor. Yvonne ringde då alltså upp Region Skåne för att be om att få dela upp kostnaden över flera månader. Detta blev ännu mer prekärt eftersom hon väntade på en ny sjukhusfaktura på ca 2400 kronor. Hon föreslog en betalningsplan på 1000 kronor i månaden.

-De sa att det i så fall skulle gå till inkasso där de skulle upprätta en betalningsplan. Jag fattade ingenting eftersom jag när jag haft uppdrag som god man alltid lyckats dela upp betalningar. Jag ringde till min syster som blev ledsen, berättar Yvonne Andersson.

Kan landa hos inkasso

Om ärendet skulle landa hos inkasso, vilket Yvonne Andersson säger är det troliga, så blir man förutom prickad också skyldig ytterligare 360 kronor. Och klarar man inte av inkassokravet så hamnar det hos kronofogden och där en utmätning kan bli aktuell.

-Fast min syster har bara en ny TV och det utmäter inte kronofogden, säger Yvonne Andersson sakkunnigt.

-Något annat av värde finns inte.

En hög medicinkostnad, det vill säga max 2200 kronor då högkostnadsskyddet träder ikraft, kan avbetalas över ett helt år så att man bara betalar cirka 200 kr månaden. Men när det gäller dagavgiften på sjukhus så ska kostnaden ut på en gång.

-Jag tycker det är jättekonstigt när hon nu vill göra rätt för sig och inte bara strunta i avgiften vilket hon skulle kunna göra.

”Kunde inte drömma om att det går till såhär”

Vi åker med Yvonne Andersson till PRO:s avdelning i Arlöv där hon är aktiv. De runt ett stort fyrkantigt bord församlade pensionärerna drar efter andan när de hör hur Region Skåne hotar med inkasso.

Elsie Nilsson säger att denna sjukhushyra som blir 3000 kronor läggs ovanpå den egna hyran, som i Barbros fall är 6000 kronor.

-Det är ju ingen annan som betalar hennes hyra. För mig är detta helt nytt, jag kunde inte drömma om att det kunde gå till så här.

Ingen på Region Skåne vill eller har möjlighet att ställa upp i en tv-intervju men man meddelar via e-post att riktlinjerna är beslutade av regionsstyrelsen och att det inte finns någon laglig rättighet att betala av sin skuld via en avbetalningsplan.

Här finns regionstyrelsens beslut om Riktlinjer för krav och fakturering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.