Moderatledaren Pär Palmgren Foto: Mergim Sulejmani

”Jag är besviken på Centerpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Hässleholm går in i ett minoritetsstyre tillsammans med S, MP och V. Ett svek enligt moderatledaren Pär Palmgren.

– Jag är inte förvånad, men jag är besviken, säger han.

Det var på onsdagen som den nya fyrklövern i Hässleholms kommun offentliggjordes, och den består alltså av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och det forna allianspartiet Centerpartiet.

Valet i Skåne 2014

–  De (C) har varit väldigt tydliga med att hålla sig till alliansen både nationellt och regionalt. Jag trodde det skulle spilla över här också, men det gjorde det inte, säger Pär Palmgren.

Nära samarbete nu historia

Den gågna mandatperioden har Moderaterna och Centerpartiet haft ett nära samarbete och styrt kommunen i minoritet tillsammans med Folkpartiet, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl. Från början styrde de fem partierna i majoritet tillsammans med Miljöpartiet. som valde att lämna samarbetet 2012.

– Vi har haft ett gott samarbete med Centerpartiet och jag trodde att det betydde något, men det har det uppenbarligen inte gjort, säger Pär Palmgren.

Trots detta stänger Pär Palmgren inga dörrar till ett samarbete efter valet 2018.

– Vi får väl se när vi kommit så långt, det är ren matematik.

Saknas ett mandat

Det kommande styret som alltså består av S, MP, V och C får inte ihop till en egen majoritet, det fattas ett mandat. Den nya grupperingen skramlar ihop totalt 30 mandat och det krävs alltså 31 för att bilda en majoritet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet