Jonas vill få barnen att känna hopp

Uppdaterad
Publicerad

Med boken Grabben i Kuvösen bredvid gjorde Malmöförfattaren Jonas Helgesson succe. Han skriver om fördomar han själv möter som CP-skadad.

Nu har det blivit dags att sprida budskapet i Mellanöstern.

Han är en trettioplusare som numera lämnat storstan för familjeliv i Dalby, Men författaren, ståuppkomikern och föreläsaren Jonas Helgessons resa genom livet skiljer sig från många andras. Det är det han berättar om i boken Grabben i Kuvösen bredvid.

– Den handlar om mitt liv. Om när jag var liten, uppväxten, och även om livet som vuxen, berättar Jonas.

”Ett straff från Gud”

Boken gjorde succe, och översattes till flera språk. Genom ett sarmarbete med Barnhjälpen har det nu blivit dags för arabiska. Boken ska spridas i Mellanösterns länder, där den antas vara välbehövligt. 

– Läget för funktionsnedsatta barn i de här länderna är hjärtskärande. Många skäms för sina barn och gömmer undan dem. Ofta tror de att handikappet är ett straff från Gud, berättar Joakim Sameulsson på Barnhjälpen. 

Turbulens ändrar planer

Att boken ska nå ut i andra länder är viktigt för Jonas. Under de resor han gjort i till exempel Vitryssland och Ukraina har han berörts starkt av mötet med funktionsnedsatta barn.

– Det får mig att tänka på vad som hänt med mig själv ifall jag fötts i något av dessa länder istället för Sverige. Själv har jag ju fått möjligtheten att utvecklas så mycket mer.

Egentligen skulle Barnhjälplen och Jonas Helgesson åkt till Egypten nu i höst för att sprida boken. Men turbulensen i landet har tvingat planerna att skjutas fram.

Vill få andra känna hopp

– Just nu hoppas vi på att kunna åka dit i februari. Då kommer Jonas vara med som huvudtalare, berättar Joakim Samuelsson på Barnhjälpen.

Och går allt som det ska, hoppas Jonas få fortsätta underlätta livet för dem som av många anses vara annorlunda.

-Jag vill få dem att känna igen sig, och känna att de inte är ensama. Att låta dem veta att det finns hopp, och att de kan känna glädje i att utmana sig själva. Få dem att gilla dem de är.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.