Spökgarn fiskar för evigt

Uppdaterad
Publicerad

Spökgarn dödar varje år stora mängder fiskar och andra djur runt om i Östersjön.

På Limhamn sliter ett par fiskare nu med dom glömda näten som ligger i havet och fiskar vidare

I vanliga fall fiskar de torsk, ål och sill men somliga dagar draggar dom efter spökgarn istället. Gamla bortglömda nät som ligger på botten och fiskar i det oändliga. Spöknäten dödar varje år stora mängder fiskar och andra djur runt om i Östersjön. Varje gång näten fiskats fulla sjunker de ner till botten och där äter andra djur upp de döda och skadade djuren. Näten flyter sedan upp igen och börjar fiska igen i det oändliga.

I Skåne finns fiskare i Borstahusen, Trelleborg och Limhamn som fiskar spöknät. Ett bra sätt att dels tjäna pengar när det till exempel är fiskestopp och dels göra något för miljön. Lars Andersson och Bo Landén på Limhamn i Malmö söker systematiskt av havet.

– Vi ritar ju ut exakt på sjökort hur vi kört, var vi har hittat grejor och om det är till exempel ålryssjor, nät eller linor vi hittat, säger Bo Landén.

Mängder av fisk dör

Enligt forskare fastnar ett par ton torsk i näten som tappas eller slängs av fiskare. Bara en bråkdel plockas upp – Lars och Bo fick ifjol upp bland annat ett par hundra ålryssjor och nästan 5 kilometer torsk och sillnät.

Men det är allt ifrån ingenting till någon kilometer garn de får upp på en dag. Spökfisket finansieras av både nationella pengar och EU-pengar och det är Länsstyrelsen som kommer och kontrollerar hur mycket och vad de fiskat upp. Efter det skiljer de miljöfarligt avfall som bly och andra metaller från sådant som kan skickas direkt till förbränning. Jordbruksverket får sedan uppgifterna och betalar ut pengar till fiskarna.

– Nylonet i näten förstörs ju inte och ska det förintas så måste de dras upp, säger Lars Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.