Flintasten

Gräver fram urgamla fynd

Uppdaterad
Publicerad

Där framtidens stora forskningsstation ska byggas i Lund, har man funnit spår av en boplats från stenåldern.

Sedan den 5 augusti pågår omfattande arkeologiska undersökningar där forskningsanläggningen ESS ska byggas utanför Lund. Enligt de arkeologer som finns på plats har flera nya fynd hittats.

Utgrävningen började på allvar i måndags då hela styrkan var samlad. 31 arkeologer i tre arbetslag arbetar på olika platser samtidigt, dels för att området är stort, dels för att det ska gå fortare.

Tusenåriga fynd

Hittills har man bara grävt ut en bråkdel av området men redan nu har man hittat fynd från yngre stenåldern som är 6000 år gamla. En hel del keramik, flintasten och delar från yxor har hittats.

– Vi har spår av boplatsmiljö, gravmiljö och eventuellt även offermiljö, säger Magnus Andersson, arkeolog och fältarbetsledare, till Sydnytt.

– Ett oväntat och särskilt roligt fynd är spår av stora stengravar, så kallade megalitgravar. Det trodde vi inte att vi skulle hitta här, säger Anna Lagergren, projektledare på Riksantikvarieämbetet UV Syd.

12 hektar grävs ut

Projektet, som ska vara avslutat senast den 15 november i år, är ett samarbete mellan Riksantikvarieämbetet UV Syd, Sydsvensk Arkeologi AB, Kalmar läns museum och Kulturmiljö Halland.

Totalt är det ett område på 12 hektar som grävs ut och de arkeologiska lämningarna som undersöks sträcker sig tidsmässigt från stenålder till yngre järnålder, cirka 4 000 år före Kristus till cirka 900 år efter Kristus.

ESS i Lund

* European Spallation Source (ESS) kommer att bli en flervetenskaplig forskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla.

* ESS liknas vid ett stort mikroskop, där man använder neutroner i stället för ljus för att studera olika material.

* Minst 17 länder ska samarbeta för att finansiera och driva anläggningen.

* Första spadtaget beräknas tas 2014 och centret beräknas kunna öppna 2019.

* ESS kommer att besökas av 2 000-3 000 forskare från hela världen per år.

* ESS-projektet är för närvarande den största pågående nysatsningen på forskningsinfrastruktur i Europa.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.