Dansmanifestation på Stortorget

Uppdaterad
Publicerad

Genom dans vill Dansstationens Turnékompani visa sitt motstånd mot Rysslands nya homofientliga lagar. Vid lunchtid på lördagen manifesterar de på Stortorget i Malmö.

– Vi vill uppmana alla Malmöbor att komma och dansa med oss! Dansen är vårt sätt att visa vårt stöd och engagera oss i rörelsen mot diskriminering och förtryck, säger Dorte Olesen, koreograf i ett pressmeddelande.

För några veckor sedan skulle Dorte Olesen tillsammans med några dansare och Dansstationens Turnékompani åkt till Sibirien för att tillsammans med ryska ungdomar arbeta fram en dansföreställning. Men på grund av de nya lagarna så beslutade teamet att ställa in resan.

En säkerhetsrisk

Beslutet togs bland annat för att man ansåg att teamets personliga säkerhet inte kunde garanteras och att arbetet med föreställningen skulle kunna tolkas som homosexuell propaganda.

På plats på Stortorget under dagens manifestation finns information från RFSL om hur man går till väga om man vill engagera sig mer i den här frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.