Foto: Scanpix/Nicolai Grant

Kamera vakar över hjortarna

Uppdaterad
Publicerad

Nio kameror i ett skogsområde i sjöbotrakten ska fånga barkätande kronhjortar på bild.

Det är inte ovanligt att kronhjortar äter granbark under vintern, men nu har djuren börjat äta bokträd på sommaren. Detta förbryllar forskarna som med kamerornas hjälp nu vill nu ta reda på varför, och förhoppningvis hitta en lösning på trädförstörelsen.

– Kommer det här allt mer så är det jätteallvarligt. Det blir en skada på trädet och sen när skogsägaren ska avverka träden och sälja dem så får han mindre betalt, säger Anders Jarnemo som är viltforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Nytt fenomen

Boken är ett av de viktigaste trädslagen i skånskt skogsbruk. Tidigare observationer visar att djuren sliter av stora bitar granbark med tänderna under vintertid då tillgången på mat är liten. Men att de ger sig på bokträd på sommaren är nytt.

– Enstaka träd har jag sett. Men att det är såhär omfattande i ett helt bestånd gjorde mig förvånad eftersom vi inte sett det överhuvudtaget i Skåne tidigare,  säger Anders Jarnemo.

Kameror i skogen

Nu vill forskarna kartlägga barkskalningen. Med hjälp av kameror placerade i skogen i Sjöbottrakten ska forskarna se hur och när och exakt vilka djur som ger sig på bokträden. På så sätt ska de försöka hitta en förklaring.

– Det kan vara födobrist inne i skogen som gör det. Men det kan också vara att de behöver få i sig den här fiberrika barken för att få bättre matsmältning,

Tillstånd från Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har gett tillstånd för kameraövervakning med nio kameror, trots att det är ett allmänt område där folk kan röra sig. Om någon person hamnar på bild så måste forkarna radera bilderna.

Men förhoppningen är nu forskningsprojektet ska kunna rädda både kronhjorten och träden i Skåne.

– Slutmålet är försöka komma fram till någon motåtgärd. Vi vill ju både ha bok och kronhjort. Då gäller det att kunna förvalta dem på ett så bra sätt som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.