Falska pass gick att köpa

Uppdaterad
Publicerad

Hundra personer kan ha köpt uppehållsrätter och pass. På onsdag börjar rättegången i den omfattande utredningen av muthärvan på Migrationsverket i Malmö.

Två för detta handläggare på Migrationsverket är åtalade i muthärvan tillsammans med en restaurangägare i Malmö.

Tillsammans misstänks de ha förmedlat förfalskade bulgariska pass och uppehållsrätter som har gett köparna möjligheter att få svenska personnummer och öppnat dörren till arbetsmarknad och utbildning.

Sålde smycken

Mellan 50 000 kr och 180 000 kr har det kostat att köpa ett falskt pass. Köparna har lånat av släktingar och sålt smycken för att finansiera köpen.

– Här har man utnyttjat migranters och flyktingars utsatta position för att kunna sko sig, säger kammaråklagare Robert Engstedt vid Riksenheten mot korruption.

Flera av köparna är statslösa palestinier som levt under många år i Sverige och Danmark som papperslösa och arbetat svart. En man berättar i polisförhören att det var först när han fick sitt pass som han kunde pusta ut. För första gången blev han medborgare i ett land.

Slutade på Migrationsverket

De tre åtalade nekar till brott. De två handläggarna har fått sluta på Migrationsverket.

Redan 2008 slog en asylsökande man larm om att han erbjudits att köpa uppehållstillstånd av en av de utpekade handläggarna. Han anmälde både till Migrationsverket och polisen men anmälan ledde ingenstans.

Först flera år senare började härvan att nystas upp. Migrationsverket gjorde en anmälan till polisen och Riksenheten mot korruption kopplades in.

Känt bland papperslösa

Förundersökningen är omfattande, 6 000 sidor utredningsmaterial, och rättegången väntas pågå i 15 dagar. Enligt åklagare Robert Engstedt omfattar åtalet endast sju – åtta fall av sålda falska pass och uppehållsrätter, men det finns uppgifter i förundersökningen som tyder på att verksamheten kan ha varit betydligt större.

I förhör har köpare av falska pass hävdat att cirka hundra personer köpt förfalskade pass och uppehållsrätter. Det var känt bland en del papperslösa att man kunde vända sig till restaurangägaren i Malmö för att beställa ett falskt pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.