Kartkoncern får militär miljardorder

Uppdaterad
Publicerad

Steget från orienteringsskogarna i nordöstra Skåne till att vinna en stororder i USA kan tyckas långt. Men nu har Kristianstadföretaget T-kartor precis tagit hem en miljardorder från amerikanska staten.

I ett 1800-talshus i ett industriområde i Kristianstad har T-kartor sitt huvudkontor. I det gamla sädesmagasinet sitter Ingrid Mårtensson och ritar tunnelbanekartor över New York.

– Vi har gjort London innan också så det är lite som att vara ute och resa, man får se hur det ser ut, det är inspirerande.

Har du varit i New York?

– Nej, men jag hoppas kanske komma dit, säger Ingrid och tittar mot sin chef och grundaren av T-Kartor, Sten Ravhed.

Med tanke på att företaget kommer att mångdubbla sina anställda i USA framöver är Ingrids dröm kanske inte så långt borta. Nu är det nämligen klart att Kristianstadsföretaget tar hem en order på uppemot fem miljarder kronor från amerikanska staten, där i princip hela Afrika, Asien, nord- och Sydamerika ska kartläggas.

– Det är en oerhört stark referens att jobba för amerikanska staten. Med den i ryggen hoppas vi kunna vinna ordrar i europa också och anställa i Kristianstad. Men nu är det USA som gäller, säger han.

Brinnande orienteringsintresse

Historien om T-kartor tog sin början på 1980-talet i de nordostskånska skogarna, ungefär så långt bort från de stora metropolerna London och New York man kan komma. Sten Ravheds brinnande orienteringsintresse fick honom att starta företaget som under 10 år gjorde kartorna till telefonkatalogen.

– Eftersom televerket inte ville skriva avtal med en ideell förening, som orienteringsklubben ju var, så fick jag starta ett bolag. Det är det som är detta idag, det är idrottens förtjänst, säger Sten Ravhed.

De som var med i orienteringsklubben, jobbar de här idag?

– Många, många. Så dom killarna hade jag i oreinteringsutbildning när de var sju år gamla. Och sen har de jobbat här hela sina liv. Det är tack vare dem som vi är ett företag, tack vare dem som vi har den kompetens vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.