Källarmoskén i Eslöv

Kastade använda kondomer mot moské

Uppdaterad
Publicerad

Flera moskéer i Sverige har den senaste tiden utsatts för vandalisering. I december drabbades källarmoskén i Eslöv. Nu vill imamen där att regeringen agerar och ökar skyddet för de muslimska församlingarna i landet.

Eslövs källarmoské ligger i en källarlokal på Berga-området i utkanten av Eslöv. Det är förmiddag och det har gått några veckor sedan det första attentatet. Det var i samband med halloween som flera källarfönster slogs sönder och flaskor med alkohol hade kastats ner på golvet. Bara ett par veckor senare var det dags för en ny skadegörelse. Även då slogs fönstren sönder och skylten klottrades ner. Imamen Samir Muric är fortfarande skakad efter skadegörelsen.

– Min första reaktion var att jag kände oro, säger Samir Muric. Varför gör man så här mot oss efter alla år vi varit i Eslöv? Vi har varken ställt till problem för Sverige, Eslöv som kommun eller våra grannar.

Sex av tio moskéer utsatta

Men källarmoskén i Eslöv är inte den enda som utsatts för vandalisering. I november utsattes moskéerna i Lund och Örebro för skadegörelse. I december var det Helsingborgs tur. Senast i raden är moskén i Eskilstuna under julhelgen. Hoten mot de islamiska församlingarna i landet har ökat under 2014.  I en rapport som Nämden för statligt stöd till trossamfund presenterade i november visar att sex av tio moskér i Sverige varit utsatta för skadegörselse. Enkäten skickades ut i våras ut till 147 muslimska församlingar i Sverige. 66 % svarar att de utsatts för vandalisering som handlade om bland annat sönderslagna fönster eller dörrar eller klotter. 43 % uppger att deras företrädare har utsatts för hot. 19 % har utsatts för hot om våld.

– Jag har utsatts massor av gånger, säger Samir Muric. I samband med att jag startade hemsidan ”Fråga imamen” kom det många attacker. Det var mycket fokus på Eslöv och man påstod att jag var en islamist som skulle ta över Eslöv.

Öka budget för säkerhet

Enligt utredarna bör regeringen agera genom att öka budgeten för säkerhetsåtgärder som att installera kameror eller staket för att skydda religiösa lokaler. Man bör också förenkla processen att anmäla brott. Imamen Samir Muric i Eslöv håller med om att regeringen bör agerar för att öka säkerheten vid landets moskéer.

– Man har gett pengar till skyddandet av synagogor, men det finns inga pengar för skyddandet av moskéer, säger Samir Muric. Man kan kanske ordna så att polisen är i närheten, att man kan sätta upp kameror eller inrätta ett larmnummer så att vi kan agera snabbt.

Läs hela rapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.