Foto: Gunnar Eriksson/Sjöfartsverket

Kemiska vapen kan behöva bärgas

Uppdaterad
Publicerad

I Bornholmsdjupet ligger en mängd bråte, ammunition och kemiska stridmedel från andra världskriget. Senapsgas från nazityskland som dumpades efter andra världskriget kan nu behöva bärgas.

Sydnytt har åkt till Polen för att besöka Chemseaprojektet.

– För ekosystemen är det en stor risk, för substanserna är giftiga och skapar alla typer av hälsoeffekter, säger projektledare Jacek Bedlowski när vi träffar honom på Polska vetenskapsakademien i Sopot.

På Östersjöns botten tros 50 000 ton ammunition och kemiska vapen ligga, de allra mesta i Bornhomsdjupet. I det så kallade Chemseaprojektet kartläggs dumpningarna och om de är miljöfarliga.

Dumpades under 1940-talet

Det var under 1940-talet en stor mängd vapen och kemiska substanser dumpades på Östersjönsbotten.

– För ekosystemen är det en stor risk, för substanserna är giftiga och skapar alla typer av hälsoeffekter. Även om det är en långsam process som kanske inte är direkt farlig för människor så kan den förgifta fisk, bottenfauna och mikroorganismer, säger Jacek Bedlowski, projektledare på Chemsea.

Kan behöva bärgas

Det rör sig  i huvudsak om senapsgas från nazityskland som dumpades efter andra världskriget. Det mesta utgör ingen stor fara eftersom senapsgasen är fryst och ligger fast i bottensedimenten. Men en hel del kan behöva bärgas.

– Jag tror att 80 procent kan ligga kvar, resten kan vi behöva ta upp, säger Jacek Bedlowski till Sydnytt.

När Sydnytt är på besök håller man på att undersöka prover tagna på arsenikförgiftad fisk och bottensedimenten utanför Bornholm.

– Vi undersöker om arseniken kommer från ammunition eller nåt annat, säger forskaren Marta Szubska till Sydnytt.

I projektet Chemsea ingår elva olika institutioner runt hela Östersjön inklusive svenska Sjöfartsverket. Projektet delfinansieras av EU:s regionala utvecklingsfond. Forskarna  har inte bara upptäckt mer ammunition än vad man trodde, det har dessutom hittats över ett större område.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.