Kirurg avstängd – smygplanerade för privat klinik

Uppdaterad
Publicerad

En av Lunds mest erfarna barnhjärtkirurger, Sune Johansson, har stängts av från jobbet med omedelbar verkan. Skälet är att han i smyg har planerat att starta en konkurrerande barnhjärtkirurgiverksamhet.

Han är en av bara tio personer i Sverige som utför barnhjärtkirurgi i Sverige. Idag stängdes han av från sitt arbete i Lund.

– Har har utan att tala med oss i ledningen deltagit i att planera en parallell privat verksamhet i Lund, säger Anders Dybjer, divisionschef på SUS i Lund

Enligt Anders Dybjer har Sune Johansson inte velat ge några kommentarer alls. Den information som har kommit fram så här långt är att en barnhjärtkirugi i samma storleksordning som den på SUS är på väg att etablera sig i Lund. Sune Johansson skulle också vara delägare i bolaget.

Medicon Village har fått en förfrågan om att bistå med lokaler till bolaget, men förhandlingarna är inte klara.

För att utöva barnhjärtkirurgi i Sverige krävs ett särskilt tillstånd för att kunna upprätthålla kompetensen. Det har man på Sahlgrenska i Göteborg och på SUS i Lund.

En av fem i Lund

Men vad Anders Dybjer erfar ska den privata kliniken rikta sig till utländska patienter.

– Det finns en väldigt begränsad kompetens i landet. En verksamhet av den storlek som beskrivs skulle vara ett direkt hot mot vår förmåga att behålla personal. Det riskerar alltså att drabba svenska barn som behöver hjärtkirurgi, säger Anders Dybjer, divisionschef på SUS.

Förstår inte kritiken

Sune Johansson själv förstår inte kritiken mot planerna på den nya kliniken.

– Det här är ju inte ens konkurrerande verksamhet. Det är ett sätt att behålla kompetensen i regionen. För att Lund ska kunna vara en seriös aktör så måste man behålla kompetensen. Det här är ju ett sätt att göra det, man dessutom uttökar kompetens genom att fler människor kan involvera sig i den här verksamheten genom att man får mera patienter, säger Sune Johansson.

Sune Johansson anser också att även Region Skåne hade tjänat på den nya kliniken.

– Hade man tänkt igenom det här noga från Region Skåne så hade man ju förtsått att det här är en win win-situation. Fler människor kan engagera sig i verksamheten, vi kan ha ett utbyte mellan klinikerna. Som jag kunde se det på planeringen så skulle den privata kliniken ha en mycket mer effektiv verksamhet.

Inställda operationer

Med tanke på att det bara finns fem barnhjärtkirurger i Lund så drabbas verksamheten även på kort sikt när den avstängde läkaren försvinner.

– Det blir så klart bekymmer för de kvarvarande läkarna, men vi kommer att lösa uppgiften. Vi har samarbeten med våra nordiska länder, säger Anders Dybjer.

Redan under måndagen blev minst en operation inställd på grund av läkarbrist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.