Fiskebåten Sundland har legat vid Öresundsbron sedan 2010 Foto: Patrik Cegrini

Klart för bärgning av haveristen vid bron

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tre år efter att fartyget Sundland gick på grund alldeles intill Öresundsbron, har kronofogden i Malmö beslutat att låta bärga båten.

–Jag ska börja ta in offerter från bärgningsföretag. De jag har varit i kontakt med säger att det inte ska vara några problem att bärga fartyget, säger kronokommissarie Kenth Persson.

Därefter sker en upphandling av bärgningen men någon tidpunkt för när båten kommer igång har inte kronofogden ännu.

– Vi vill att det ska ske så snart som möjligt säger Kenth Persson.

Mycket talar för att det blir Malmös skattebetalare som får stå för notan. Miljöförvaltningens ansträngingar att få fartygets ägare att betala för vare sig tillsynen av båten eller bärgningen har misslyckats. Därför har kommunen begärt att Mark- och miljödomstolen dömer ut ett vite på 1 miljon kronor. Det är dock mycket osäkert om kommunen kan få in de pengarna.

Den 8 april skickade domstolen delgivningsbeslutet till mannen, som bor i Kramfors. Han måste skriva under att han har fått beslutet men ännu har inget svar kommit.

– Tidsfristen gick ut igår. Vi skickar nu en påminnelse och får vi ändå inget delgivningskvitto skickar vi en stämningsman som får räcka över delgivningsbeslutet till ägaren, säger Charlotte Scholz beredningsjurist på Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Det var i oktober 2010 som den nu 60-årige Kramforsbon körde på grund in till brofästet. Sedan dess har SOS fått mer eller mindre regelbundna larm från privatpersoner som trott sig bevittna en pågående fartygsolycka från bron.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.