Kommunchefen: ”En spännande utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Omvalet i Båstad kan bli av tidigast den andra halvan av april, enligt kommunchefen i Båstad, som tycker man kan se den unika händelsen som en spännande utmaning.

Valprövningsnämndens beslut lämnar inte så mycket utrymme för tolkning.

– Det står väldigt tydligt att man helt enkelt inte har kunnat fastställa vilka valsedlar som var korrekta, så att säga, och vilka som kan ha lagts till valmaterialet efter att valurnan tömts. Och på grund av det kommer man fram till att man måste helt enkelt göra ett omval, säger Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Och det är hela kommunen som omfattas.

– Eftersom Båstads kommun är en valkrets så innebär det att vi måste göra om kommunvalet i hela Båstads kommun, säger Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Sydnytt: Hur känns det?

– Ja, vad ska jag säga? Det är ju ganska unikt, så man får väl se det som en spännande utmaning. Men det gör naturligtvis att en del saker stannar upp i den kommunala processen och dessutom är det ett väldigt stort merarbete för oss, säger Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Gör om och gör rätt

– Det är blandade känslor, men det viktigaste är att saker och ting blir korrekta. Vi har en väl fungerande demokrati i det här landet och det gäller att följa alla regler. Nu ska vi göra om och vi ska göra rätt. Det känns bra, tycker jag, säger Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Sydnytt: Vad var det som hände?

– Någonstans på vägen mellan att rösträknarna här har räknat och förslutit till att röstsedlarna dyker upp på länsstyrelsen, så blir de fler än de var när de lämnade oss. Och hur det har gått till kommer vi nog aldrig att få reda på, säger Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Sydnytt: Vad har det här betytt politiskt?

– De extra valsedlar som kom upp vid länsstyrelsens öppnande tillhör ju Sverigedemokraterna. Det är ju väldigt små marginaler, så i praktiken hade det kanske inte betytt någonting, eller så hade det kanske betytt något mandat, men det är ju ren spekulation.

Sydnytt: När blir det här omvalet?

– Eftersom vi måste följa formalia så kan det bli tidigast andra halvan av april. I januari måste kommunfullmätkige fatta beslut om att ha det här omvalet och vilken tidpunkt det blir, säger Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.